Laga billigare mat
Något vi alla lägger en hel del pengar på varje månad, det är mat. Det är svårt att komma undan den utgiften samt att den även kan variera månad efter månad. Särskilt om man handlar lite hursom. Det kan vara rätt smart att planera maten varje månad, eller i alla fall varje vecka. Det för att ha koll på kostnaderna och att det inte drar iväg allt för mycket i pengaväg. Det kan ju vara kul att ha en del över för casino på nätet, läs mer här, eller för att ha till andra nöjen och inte bara äta upp alla sina pengar. Konsumentverket har gjort flera beräkningar som visar vad mat kan gå på varje månad. Men man kan pressa det ännu mer och göra det ännu billigare och det utan att behöva äta gröt eller nudlar.
En mycket viktig del är som sagt planering. Det är inte bra att stå i affären, hungrig, inte veta vad du ska laga och ha ont om tid för att du snart måste hämta ungarna på dagis. Gör inköpslista inför varje handling du gör. Och handla då du är mätt! Men inte för mätt, för då kanske du skippar saker på lappen som du faktiskt måste ha.
Gör en veckomatsedel för varje vecka och utgå från den då du ska handla. Det gör att du inte småhandlar, samt att du kan använda ingredienserna du köper under veckan. Släng heller inte rester, det går att använda eller att frysa in till matlådor.
Det är bra att börja med frukt och grönsaker, så känns det lättare att motstå stoppa ner onyttigheter som chips, godis och läsk.
Dra ner på dina matkostnader
Det finns flera sätt att dra ner matkostnaderna på. Du kan till exempel dra ner på din konsumtion av kött. Det är även bra för klimatet! Du kan satsa på att äta vegetariskt några gånger i veckan. Dryga ut maträtter med bönor, kikärtor och linser.
Se till att även handla efter säsong, under vintern är det billigare med rofrukter och under sommaren är det billigare med annat.
Laga många portioner och gör gärna storkok. Du kan då frysa ner och ha med som matlåda på jobbet. Ska du inte göra matlådor, laga mat i lagom mängd, så att det inte blir över och du får slänga.
Det är även en god idé att hålla utkik efter rabatter och extrapris, både i reklamblad och när du är i affären och handlar. Ibland finns det mat med kort datum. Är det kött och annat som går frysa, så är det ingen fara med det korta datumet nämligen.
Släng ingen mat
Idag slänger många mat, rätt ofta, för att de tror att det inte går att äta. Dels har maten längre hållbarhet än vad man tror, dels kan mycket av sakerna frysas. Det går till exempel utmärkt att frysa ägg, grädde, vitlök. Mjölk kan också frysas, om du bara ska ha det till matlagning.
Laga mat för 10 kronor per portion
För dig som verkligen vill satsa på att laga billig mat, du bör besöka undertian.com, som har samlat grymt många recept där det kostar max 10 kr per portion. Ett bra recept från den sidan är detta:
Plättar av överblivet mos med rostade linser, lingon och löksås
4 portioner, 10 kr per portion
Ingredisenser:
Mosplättar
4 port överblivet mos (ca 1 kg)
2 st ägg
2 msk vetemjöl
salt, peppar
olja eller smör att steka i
Tillbehör
2 dl belugalinser, torkade
1 tsk rökt paprikapulver
olja att steka i
1 st gul lök
1 dl växtbaserad grädde tex. havregrädde
1 dl lingon, frysta
Ta fram ditt mos (om du gör mos för den här rätten så behöver det svalna innan du sätter igång för att göra plättar). Rör ner ägg och vetemjöl i smeten.
Ta fram lingonen och låt tina.
Koka belugalinserna i rikligt med vatten tills de är al dente, tar ca 25 minuter. Rosta dem sedan i lite olja i en stekpanna tillsammans med rökt paprikapulver tills att de blir lite krispiga. Salta.
Forma moset till plättar i panna på medelvärme. Tips: låt plättarna ligga och steka färdigt på ena sidan ordentligt innan du vänder dem så håller de ihop bättre.
Skala och skiva löken i tunna ringar. Stek mjuk i lite olja och tillsätt grädden.
Servera plättarna ihop med belugalinserna, löken och en näve lingon.
Vegansk variant
Ersätt äggen med större mängd vetemjöl istället, ca 1-1,5 dl vetemjöl.
Andra inlägg
- Funderingar kring att studera redovisning
- Mat, mingel och den perfekta trädgårdsfesten
- Vaping när du reser - Har du koll?
- Mitt favoritrecept för baljväxter - Grekisk linssoppa
- Håll rent och fint i köket
- Kan man lita på mäklare?
- Grekisk mat
- Mat på fem minuter
- Tips för grillen
- Tips på basvaror och köksredskap
Glimten i Grytan
© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.