Mitt favoritrecept för baljväxter - Grekisk linssoppa

Baljväxter har blivit en av mina mest älskade ingredienser i köket och det är lätt att förstå varför. De är näringsrika, mångsidiga och framför allt goda. Baljväxter som bönor, ärtor och linser är fulla av protein, fiber, vitaminer och mineraler, vilket gör dem till en fantastisk bas i många rätter. Ett av mina absoluta favoritrecept med baljväxter är en klassisk grekisk linssoppa, eller "fakes" som den kallas på grekiska.

Första gången jag provade grekisk linssoppa var på en resa till Aten. Jag blev omedelbart förälskad i den enkla men ändå otroligt smakrika rätten. Den är hjärtlig, mättande och känns som en varm kram på en kall dag. Och det bästa av allt? Den är otroligt lätt att göra! Och billig!

Här är mitt bästa recept på grekisk linssoppa:

Grekisk Linssoppa (Fakes)

Ingredienser:

  • 2 dl bruna eller gröna linser
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skurna i tunna skivor
  • 1 burk krossade tomater (ca 400 g)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1,5 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 3 msk olivolja
  • 1-2 msk rödvinsvinäger (efter smak)
  • Salt och peppar

Instruktioner:

  1. Börja med att noggrant skölja och rensa linserna. Lägg dem sedan i en kastrull med vatten och koka upp. Låt dem sjuda i 10 minuter och häll sedan av vattnet. Detta hjälper till att minska koktiden och gör linserna lättare att smälta.

  2. Värm olivoljan på medelhög värme i en stor kastrull. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.

  3. Lägg till morötterna och fräs i ytterligare några minuter.

  4. Tillsätt de förkokta linserna, krossade tomater, tomatpuré, oregano, timjan och lagerblad. Rör om ordentligt.

  5. Häll i vatten eller grönsaksbuljong och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt den sjuda under lock i cirka 30-40 minuter eller tills linserna är mjuka.

  6. Smaka av med salt, peppar och rödvinsvinäger. Justera smakerna efter eget tycke.

  7. Servera soppan med en skvätt extra olivolja på toppen och gärna en bit gott bröd vid sidan av.

Den här soppan är verkligen perfekt för både lunch och middag. Den är enkel att förbereda, och smakerna blir bara bättre dagen efter, vilket gör den till ett utmärkt val för matlådan.

Ett litet men viktigt tips

Innan du kastar dig över detta härliga recept, vill jag dela med mig av en liten varning. En gång när jag skulle laga just denna soppa, slarvade jag med att rensa linserna ordentligt. Tyvärr resulterade det i att en sten, ungefär lika stor som en ärta, hamnade i min soppa. Olyckligtvis lyckades jag bita på den och resultatet blev en spricka i en tand! Som tur var fick jag snabb hjälp på den akuta Tandvårdcentralen i Malmö, men lärdomen var tydlig: rensa linserna noga innan du börjar laga.

Så, kom ihåg – när du lagar linssoppa, ta dig alltid tid att skölja och rensa linserna ordentligt. Det kan spara dig både smärta och en oväntad tur till tandläkaren!

Njut av din grekiska linssoppa och låt mig veta hur det gick i köket!

22 Aug 2024

Glimten i Grytan

© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.