Tips på basvaror och köksredskap
Det går så klart att fylla hela sitt kök med diverse köksredskap, maskiner och annat så väl som att fylla hela skafferiet, frysen och kylen med diverse saker. Dock är det bra att alltid ha ett grundutbud hemma, till att starta med. Kanske du ska flytta hemifrån, då är det ju bra att ha koll på vad som kan vara bra att satsa på i första hand.
När det gäller att laga mat och baka så är det så klart bra att ha kastruller i olika storlekar. Det är bra att ha kastruller i tre olika storlekar: 1, 5 liter, 2 liter och 4 liter.
Sen, minst en stekpanna är ju även det ett måste. Det är bra att investera i en stekpanna av gjutjärn. Sköter man om den rätt så håller den i evighet. Sen är det inte fel att ha en större och en mindre stekpanna. Den mindre kan du ha då du ska steka ägg eller så och den större för lite större och mer mat. Välj gärna en med en skaft som är värmetålig och tål att sättas in i ugnen. Framöver kan du även satsa på att ha en wokpanna och en grillpanna.
Fler bra redskap
Knivar är även det bra att ha och investera då gärna i bra knivar av bra kvalité och av rostfri stål. Det är värt att betala lite extra och köpa en bra kockkniv. Se även till att du vårdar dem på rätt sätt. De bör slipas samt diskas för hand. Minst två kocknivar är bra att ha. Samt även en tandad kniv, brödsåg, och en liten skalkniv.
Olika ungsformar är också något du bör satsa på. Även om en vanlig ugsplåt, långpanna och ugnsgaller kommer med spisen så bör du även ha olika formar för ugnen.
Köksredskap
- Stekspade
- Handvisp, ballongvisp
- Tång
- Potatisskalare
- Osthyvel
- Hushållssax
- Pastaslev
- Hålslev för att skumma av en gryta när man tex kokar kött
- Potatispress- perfekt när man ska göra potatismos
- Vitlökspress
- Citruspress
Bakredskap
Måttsats är de viktigaste redskapen vid bakning och dessa mått behöver du:
1 dl
0,5 dl
1 msk
1 tsk
1 krm
1 liter
Övriga bakredskap
- Brödkavel
- Degskrapa
- Slickepott
- Handvisp/ elvisp
- Spritspåse
- Muffinsplåt
- Bakform med löstagbar kant
- Pajfrom
- Hushållsapparater
- Kaffebryggare
- Matberedare
- Handmixer
Basvaror som är bra att ha hemma
I kylen är det bra att ha en del saker så som mjölk, ägg, smör, grädde/creme fraiche, ost och jäst. Olika grönsaker som lök, vitlök, potatis, morot, citron, tomat, gurka, sallad och paprika.
Frukter som apelsin äpple och banan är också bra.
I skafferiet kan du förvara rapsolja, olivolja, ris, pasta, bulgur, torkade bönor, linser, nötter, kaffe, te, ketchup och tomatpuré. Om du behöver baka är vanligt vetemjöl, vetemjöl special,grovt mjöl t ex grahamsmjöl eller rågmjöl bra mjölsorter som kan variera baket. Torkad jäst är även det bra att alltid ha i sittt skafferi – man vet aldrig när baksuget sätter igång.
Andra torrvaror som är bra att ha är kakaopulver, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, potatismjöl, majsstärkelse, ströbröd, socker, florsocker och sirap.
Konservburkar håller länge och är bra att ha i skafferiet. Bra konserver är passerad och krossad tomat, bönor på burk, tonfisk och majskorn.
I frysen kan du förvara bröd, bär, grönsaker som ärtor, haricotsverts, majs, spenat, fiskfilé, kyckling, färs, filodeg eller smördeg, djupfrysta kryddväxter som dill, persilja och gräslök.
I ett kryddskåp bör salt och peppar alltid finnas. Paprikapulver, curry, lagerblad, basilika, oregano, kanel, rosmarin, timjan, soja, fisksås, tabasco, samabolek, buljongtärningar eller fonder i olika smaker.
Andra inlägg
Glimten i Grytan
© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.