Bli ett proffs i köket
Alla är vi någon gång nybörjare på något. Det innan vi testat på eller lärt oss hur man ska göra. För att lära sig något nytt är det bra att läsa tips och olika guider. Om du vill veta mer om till exempelvis casino med bankid, så läs en guide inom det. Är det hur du blir en bättre matlagare, ja då är det bra att läsa tips om det. Just tips för att du ska bli bättre i köket, det ska jag dela med mig av idag!
Lär dig några rätter ordentligt
Som nybörjare i köket är det lätt att vilja testa på en massa nya saker och grejer. Det är bättre att till en början lära dig ett fåtal rätter och ett fåtal tekniker och det grundligt så att de sitter. Träna in att laga ett par paradrätter tills de sitter. När de gör det och du har en bra koll på hur alla ingredienserna beter sig, vet hur länge saker ska koka och du kan göra allt från huvudet istället för att läsa innantill på receptet, då kan du börja experimentera och variera dessa rätter. Det ökar din kompentens i köket.
Salta och krydda
Något som alla kockar måste kunna, det är att balansera smakerna i maten. Det gör man oftra med salt, kryddor och syra (vinäger, citronsaft, med flera). Det gäller att öva in detta och hela tiden smaka av. Du ska inte vara rädd för att salta eller krydda din mat. Men tänk på att de kan förändras i smak ju längre tid det går på spisen, just därför det gäller att hela tiden smaka av.
Lär dig använda dina ingredienser
Det gäller att ha koll på dina råvaror och respektera dem. Du bör lära dig hur du på bästa sätt an få fram olika smaker och konsistenser. Testa att steka tomatpuré och vitlök, mortla en del kryddor, svetta löken och så vidare.
Vi äter även med ögonen
Att maten smakar bra i munne är så klart viktigt, men det är även viktigt att det ser bra ut på tallriken. Det ska se aptiltligt ut och man ska vilja äta det som ligger där. Därför är det bra att lära dig snygga uppläggningar. Ha en tallrik som är lagom stor samt försök kombinera färger, former och höjder.
Viktigt med textur och munkänsla
Utöver att maten ska smaka bra och se bra ut på tallriken så är det inte fel att även skapa texturer samt olika konsistenser och temperaturer. Det gör mycket för smakkupplevelsen.
Planera och organisera matlagningen
Alla proffs organiserar sin arbetsstation i god tid innan matgästerna kommer. Vi har redan varit inne på det i ett annat inlägg, att göra en mise en place. Det innebär att du ska mäta upp, skala, hacka, och organisera alla råvaror samt lägga fram alla redskap du ska använda. När du lagar maten ska du knappt behöva röra dig därifrån.
Håll det städat
Att alltid ha det städat runt arbetsbänken där du lagar mat är att rekommendera. Risken är annars att det blir kaos, både på bänk och i ditt huvud. Tänk även på hygienen och diska upp under tiden du lagar maten.
Ha bra knivar
Bra knivar är ett måste i köket samt att du bör se till att de håller sig vassa. Vassa minskar risken för olyckor, gör jobbet lättare, och gör det ännu roligare att laga mat. Öva även på din knivteknik. Lär dig skära lika stora bitar, eller hacka snabbt.
Använd termometer
Även proffs som lagat mat i många år och kan gå på känsla använder ändå termometer. Det är bra att ha koll på dina råvaror med den, så att de inte blir överkörda eller underkörda.
Andra inlägg
- Funderingar kring att studera redovisning
- Mat, mingel och den perfekta trädgårdsfesten
- Vaping när du reser - Har du koll?
- Mitt favoritrecept för baljväxter - Grekisk linssoppa
- Håll rent och fint i köket
- Kan man lita på mäklare?
- Grekisk mat
- Mat på fem minuter
- Tips för grillen
- Tips på basvaror och köksredskap
Glimten i Grytan
© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.