15 klassiska svenska maträtter
I den svenska husmanskosten finns det en hel del rätter. Idag tänkte jag nämna 15 klassiska rätter i Sverige som de allra flesta svenskar i alla fall ätit minst en gång!
15. Bruna bönor med fläsk
Bruna bönor med fläsk tillhör verkligen klassikerna inom svensk husmanskost.
14. Pannbiff med löksås
En saftig pannbiff som serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås är väldigt gott
13. Falukorv med stuvade makaroner
Enkelt, men mycket gott att äta!
12. Kålpudding
Kålpuddingen kanske inte är så vacker att se på, men god att äta. Kålpudding serveras ofta med kokt potatis och brunsås eller skirat smör.
11. Kalvdans
Kalvdans görs av mjölken som en ko ger i från sig de första dagarna efter kalvningen. Denna feta och proteinrika råmjölk kokas sedan tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kalvdans serveras varm, ljummen eller kall med sylt.
10. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
Raggmunk består av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk (samt ibland ägg) och steks som plättar. Den avnjuts sedan tillsammans med stekt fläsk och rårörda lingon.
9. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor
Kalops är en traditionell svensk/finsk nötköttsgryta med lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor.
8. Kroppkakor/palt
Kroppkakor och palt inte är samma sak. Men för oss som inte kommer från de delar av Sverige där respektive maträtt har sitt ursprung, är de båda ändå ganska lika varandra.
Kroppkakor finns i flera olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. De utgörs av bollar, ungefär lika stora som tennisbollar, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.
Palten har sitt ursprung i Norrbotten, den så kallade pitepalten. En skillnad jämfört med kroppkakan är att palten alltid baseras på rå potatis och korn och/eller vetemjöl. I Jämtland och Ångermanland kallas maträtten kams.
7. Ugnsbakad falukorv
Detta är en riktig 70-tals- och skolmatsklassiker är den ugnsbakade varianten med senap, ketchup och gratinerad ost. Serveras med potatismos.
6. Stekt strömming med potatismos
Stekt strömming smaksatt med dill, persilja eller gräslök, som serveras med en krämig potatismos är inte fel.
5. Rotmos och fläsklägg
Skala, koka och pressa kålrot, potatis, morot och eventuellt palsternacka till ett mos. Spä ut med kokvattnet till önskad konsistens och krydda med vitpeppar och lite mald ingefära. Servera med rimmat fläsklägg.
4. Isterband med stuvad potatis
Isterband är en lättrökt, grovkornig korv bestående av bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Den brukar serveras stekt med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor.
3. Stekt fläsk med löksås
En riktig klassiker när det kommer till svensk husmanskost är stekt fläsk med löksås.
2. Ärtsoppa och pannkakor
1. Köttbullar med potatismos och gräddsås
Köttbullen nämndes för första gången i tryck i Sverige i Kajsa Wargs kokbok från 1754, men började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet. Sedan dess är dock köttbullen en svensk matinstitution. Den mest tillagade varianten är naturligtvis den med potatismos, gräddsås och rårörda lingon.
Andra inlägg
- Funderingar kring att studera redovisning
- Mat, mingel och den perfekta trädgårdsfesten
- Vaping när du reser - Har du koll?
- Mitt favoritrecept för baljväxter - Grekisk linssoppa
- Håll rent och fint i köket
- Kan man lita på mäklare?
- Grekisk mat
- Mat på fem minuter
- Tips för grillen
- Tips på basvaror och köksredskap
Glimten i Grytan
© 2024 Glimtenigrytan.se. Alla rättigheter förbehållna.