0 bröd

Tekakor

Nybakat bröd. Smaka på det, gott eller hur?

Redan som liten parvel var jag van vid en mor som bakade gott bröd. Köpebröd hände väl ibland, men för det mesta var det hembakt bröd. Synd och skam att säga, men hennes son hamnade i köpebrödsträsket i vuxen ålder, men börjar sakta men säkert kravla sig ur det – mycket tack vare matglad, brödälskande bloggkollega! 🙂

Ett varningens finger – 250 gram smör och en massa socker….klart det blir gott, men det är väl ingen lean cuisine direkt. Nu kör vi!

Du behöver

en liter mjölk
250 gram smält smör
ett paket jäst
Tillräckligt med mjöl för en spänstig deg, ca 18 dl.
3 kryddmått salt
1.5 deciliter strösocker

Gör så här

  1. Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. En stor bunke. Det kommer att jäsa som tusan.
  3. Häll ner den fingervarma vätskan i bunken och lös upp jästen.
  4. Häll i salt och socker.
  5. Pytsa i mjöl tills konsistensen känns bra. Kanske vill du ha i mer, kanske vill du ha i mindre.
  6. Bearbeta degen länge, 10-15 min i maskin blir bra.
  7. Låt degen jäsa i 45 minuter med övertäckt bakduk.
  8. Vräk upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två-tre delar och kavla ut respektive del med kavel till en platt kaka.
  9. Skär ut runda kakor ur degen. Jag använde överdelen till locket på en Tuppeware-kanna som stans.
  10. Nagga alla kakorna med en gaffel eller liknande. Låt jäsa på papprad plåt i ca 30 min.
  11. Grädda i ugnen i ca 4m30s i 250 grader C, eller tills bröden fått fin färg.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara