0 sött/ tips & trix

Hemmagjord tonic – batch #001

 

Jag har som bekant snöat in på sous vide-tekniken och provat en massa olika grejer. Jag tycker det är kul att testa nya saker och då helst köksrelaterade ting – som den här cirkulatorn från Champion som jag fått låna av köksbutiken Bohman & Wiberg. Detta är således ett inlägg i samarbete med Bohman & Wiberg.

Jag hade redan en cirkulator modell ”vattenbad” från OBH Nordica, men jag fick syn på en stav-cirkulator från Anova och köpte mig en sån i mellandagarna. En stavcirkulator är lite mer behändig tycker jag då vattenbadsmodellen från OBH Nordica är lite mer skrymmande. En stavcirkulator tar inte så stor plats när man förvarar den samt att du kan använda nått annat som vattenbad som du redan har, en stor kastrull eller t ex degbunken på en hushållsmaskin.

Just den här stavcirkulatorn från Champion tycker jag funkar utmärkt. Lätt att justera temperatur, lätt att klämma fast den mot vattenbadet/kantinen då den har en inbyggd klämma. Sen är den väldigt tyst, mycket tystare än den från Anova.

Så för att testa den lite kommer jag att laga lite olika saker med den. Först ut var nått jag tänkt göra länge – hemmagjord tonic.

Det är en kompis som lurat in mig i GT-träsket med sina olika batcher av hemkokad tonic. Just det här receptet har jag hittat på själv, därav namnet: batch #001.

Du behöver:

 • det rivna skalet från en lime
 • det rivna skalet från en citron
 • det rivna skalet från en blodgrapefrukt
 • 20 gram kinabark
 • 2 dl socker
 • 2 dl vatten

Du behöver även en stavcirkulator och nån form av vattenbad. Jag använde mig av en plastkantin.

 

Gör så här:

 1. Fyll vatten upp till över lägsta nivån på cirkulatorn. Sätt igång cirkulatorn och ställ temperaturen på 60 grader.
 2. Riv skalet av en lime, en citron och en blodgrapefrukt.
 3. Mät upp 20 gram kinabark.
 4. Mät upp 2 dl socker och 2 dl vatten.
 5. Häll alltihopa i en glasburk med snäpplock. Tror min burk kommer från IKEA.
 6. När vattnet uppnått 60 grader för du ner burken i vattnet. Jag hänger den på kanten av kantinen med en bit ståltråd då den annars flyter omkring.
 7. Täck över ditt kärl med t ex gladpack så inte så mycket vatten dunstar bort.
 8. Vänta en timme.
 9. Fiska upp burken och sila av innehållet i en bunke.

Där har du din alldeles egna hemmagjorda tonic!

När jag sedan testar att göra en Gin och Tonic, använder jag följande recept:

 • 1 msk tonic
 • 2 msk gin
 • fyll upp med sodavatten

Kinabarken fick jag av en kompis som köpte det på Amazon i Tyskland men du kan nog få tag i det här i Sverige också, t ex här.

Hur smakar det då? Ja du, det är långt ifrån skräpet till tonic du är van vid från livsmedelaffärernas läskhyllor. Den smakar mycket mer av allt. Mer citrus, mer beska. Men den kanske vart lite för söt ändå. Har du provat SweTonic eller UpsalaTonic fattar du vad jag pratar om.

Testa, det är lite kul att labba fram nån smak själv. Kanske blir det en julig tonic när det vankas första advent, vem vet?

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara