0 kött

Creme brûlée sous vide style

Jag har provat och testat och fixat och meckat men aldrig fått till en fin creme brûlée. Inte en enda gång. Men nu mina vänner! Nu du! Nu har jag äntligen besegrat min Nemesis!

Du behöver

  • 160 gram äggula
  • 90 gram strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 600 gram vispgrädde
  • 1 kryddmått salt
  • lite råsocker till avbränningen

Jag har följt rekommendationerna från Chefsteps men varenda gång har det blivit katastrof när jag värmt grädden som de beskriver här. Därför valde jag att INTE värma grädden denna gången.

Jag är med i Facebook-gruppen Sous Vide Sverige och kan verkligen rekommendera den. Du får massor med tips och idéer, diskutera problem, få inspiration osv. Gå med du också!

Så här gjorde jag

  • Värm ditt sous vide-vattenbad till 83 grader Celsius.
  • Blanda alla ingredienserna i en bunke och rör ihop. Jag värmer alltså inte grädden i förväg som Chefsteps visar.
  • Häll smeten i en behållare, t ex mason jar, inläggningsburk eller liknande. Eller så använder du en ziplock-påse som jag gjorde.
  • Placera påsen/behållaren i det varma vattnet. Använd en grilltång eller så för vattnet håller 83 grader och du vill inte stoppa ner näven där.
  • Låt behållaren/påsen vara i vattnet i en timme.
  • Har du använt glasburkar så låt de svalna på bänken en stund innan du stoppar in dem i kylskåpet. Har du använt en ziplock-påse så portionerar du ut innehållet i påsen i små serveringsskålar. Ställ sedan skålarna svalt i kylskåpet.
  • Vänta en till eller två tills du tar ut dem.
  • Häll på lite råsocker och bränn av ytan med en gasbrännare.

Ät och njut!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara