0 tips & trix/ vego

Rostad potatis deluxe

Jag är en sucker för ugnsrostad potatis, det har nog den uppmärksamme läsaren sett genom åren. Det är ju så himla gott!

Det är ju en massa olika parametrar som styr när det kommer till matlagning och då kanske speciellt vid tillverkning av rostad potatis. Temperatur, potatissort, vilket fett man använder osv. Nu har jag hittat ett knep till för att få potatisen så där härligt frasig! Gåsfett tänker du då….men nja, ifs ska vi använda gåsfett även den här gången, men nu ska vi göra krångla till det med lite vardagskemi.

Ju mer basiskt kokvattnet är, desto snabbare bryts pektinet i potatisen ner. Så adderar jag 1 tsk bikarbonat till ca 2 liter vatten så får potatisen en helt annan struktur än utan bikarbonatet. Potatisen blir liksom sprödare och frasigare längst ut. Ett frasigt skal och ett mjukt innanmäte alltså.

 

Du behöver

  • Potatis till 4 personer
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 liter kranvatten
  • bordssalt (i vattnet)
  • flingsalt (på potatisen)
  • gåsfett/ankfett

Gör så här

  1. Jag börjar med att skala potatisen. Skär dem sedan i lämpliga bitar.
  2. Koka upp vattnet och låt det koka ordentligt.
  3. Tillsätt bikarbonat och salt i vattnet.
  4. Tillsätt potatisbitarna i vattnet.
  5. Koka potatisen hårt tills de börjar mjukna. Känn med en provsticka eller med spetsen på en vass kniv.
  6. Häll av vattnet.
  7. Smeta ut fettet på en plåt.
  8. Fördela ut potatisbitarna på plåten. Låt det vara mellanrum mellan alla bitarna.
  9. Rosta i ugnen på ca 230 grader. Vänd bitarna när de börjat få lite färg.
  10. Beroende hur hårt du vill ha dem rostade så tar det olika lång tid. Se på färgen på potatisen när du tycker de börjar se goa ut.
  11. Salta med flingsalt och servera direkt.

Känn på ytan på potatisen, den är lite skrovlig och spröd. Den ger lite motstånd när du trycker kniven genom den. Men på insidan, vad har hänt där? Den är mjuk och len, men med ett hårt sprött yttre. Fantastiskt eller hur?

Vill du ha mer kött på benen kring detta, läs då mer detaljerat här: http://www.seriouseats.com/2016/12/the-food-lab-the-best-roast-potatoes-ever.html

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara