0 bröd

Rågbröd

Jag säger det igen: livet är för kort för tråkigt bröd. Alldeles för kort. Så här kommer ett busenkelt bröd som är saftigt, smakrikt och helt enkelt perfekt att göra dagen innan det ska bjudas på. Det blir nämligen inte torrt och trist på en dag. Tag dock i beaktande att det tar sin modiga tid eftersom det ska skållas och långjäsas. Men det är det värt. Receptet räcker till två limpor. 

Du behöver till del 1:

  • 2,25 dl grovt rågmjöl
  • 1,5 dl hela linfrön
  • 1,5 dl vetekli
  • 1 msk olja
  • 3 tsk salt
  • 6 dl kokhett vatten

Gör så här

  • Rör ihop de torra ingredienserna och häll över vattnet, rör runt. Låt stå i 1 timme.

Du behöver till del 2:

  • 2 pkt jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 15 +2 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Rör ut jästen i vattnet, blanda i din skållade fördeg och arbeta in 15 dl mjöl.
  • Låt jäsa i 3 h under duk.
  • Sätt ugnen på +225 °C, varmluft helst.
  • Baka ut degen på ordentligt mjölat bord (hela 2 dl vetemjöl) till 2 limpor.
  • Lägg över limporna på en bakplåtpappersklädd plåt och grädda i 40 min.
  • Avnjutes med fördel till morotssoppa och toppad med en klick hummus.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara