0 fågel/ grill

Vortex-grillning

Vortex låter ju coolt tycker jag, lite som ett skurknamn i en tecknad serie. Vortex är ju latin för virvel och just en virvel vet jag inte om det blir i grillen. Jag har läst för lite strömningslära/energiteknik på universitetet för det.

Nåväl, jag satt som vanligt en kväll och slötittade på en massa YouTube-klipp då jag kom i kontakt med vortexgrillning för första gången. Jag tyckte det såg intressant ut och var tvungen att testa. Det är ett plåtsvep som man ställer mitt i grillen och endera fyller med briketter i, eller briketter utanför beroende på vilket av de fyra tillvägagångssätten man vill använda sig av:

  • indirekt – low’n’slow
  • indirekt, hög värme
  • direkt värme, ”sear station”
  • strålningsvärme

Finns tydligen någon som kränger en sån där vortexgrunka på nätet – läs mer om det här där även de olika metoderna beskrivs ingående.

Jag hade bestämt mig för att köra lite kycklingklubbor och ville prova indirekt metod, hög värme. Eftersom jag inte har införskaffat en sån där vortex-mojäng så tog jag det material jag hade hemma – en rostfri degbunke i lämplig storlek. Den skar jag bort bottnen på med vinkelslipen och vips så hade jag mig ett plåtsvep a.k.a vortex.

Kycklingklubborna rubbade jag med det sista av ”Husets rub”. Påminner mig själv om att göra en ny laddning…

Sen ställde jag vortexen i mitten på kolgallret, fyllde den full med otända briketter och toppade med 8 st tända, glödande briketter.

På med det övre grillgallret och sen langa på kycklingklubborna i ett fint mönster runt vortexen. Notera nu att värmen kommer stiga rakt upp och virvla runt i hela grillens inre volym när du har stängt locket. Direkt ovanför vortexen la jag några chunks av äppelved för röksmakens skull.Ca 30 minuter senare är klubborna klara och penslas med lite bbqsås och får gå en liten stund till innan de plockas av och avnjutes med valfria tillbehör. Jag tycker den här metoden var rätt klockren för wings eller klubbor. Det går enligt mig snabbare än med ”vanlig” indirekt metod.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara