0 grill/ skaldjur

Thailändska blåmusslor på grillen

Jag grillar en del, ja kanske mer än en del… Att grilla är mer än ett sätt att laga mat, det är nån form av livsstil. Jag älskar att grilla! I tid och otid, gärna nått som tar halva dan att tillreda. Lite low’n’slow bbq, t ex brisket är ju aldrig fel. Just idag blir det kanske inte grillning om man nu ska vara petig. Det blir mer åt kokningshållet om vi ska vara helt ärliga, men det är iaf tillrett på grillen!

Gjutjärn (eller njutjärn som jag hellre vill kalla det) är ju ett fascinerande material när det kommer till grytor och stekpannor tycker jag. Man kan köra dem i ugnen, på grillen, på din gamla kokplatta, över gaslåga eller på din nya fina induktionshäll. Tar man bara hand om sitt njutjärn så kommer det att hålla i åtskilliga generationer. De bästa njutjärnsprodukterna tycker jag man hittar på loppisar eller marknader. För en billig penning kan man få en kvalitetsprodukt som håller läääänge.  Med lite tender, love and care (och smaklös olja) kan du gnussa nytt liv i en gammal rostig panna. Idag använder vi en 2.5 liters gjutjärnsgryta som jag köpte på Viksta traktormarknad för ett par år sedan. Den var som ny och ordentligt omhändertagen. Mycket nöjd med det köpet kan jag lova.

Det blir en hel del kött som grillas, så vi fick en skämtsam pik på Instagram från Feskarn i Saluhallen att vi får skärpa till oss på fisk- och skaldjursfronten. Sagt och gjort, detta inlägg är ett samarbete med Feskarn  – på samma sätt som här där vi gjorde kungskrabba mm på grillen. Idag däremot blir det blåmusslor. I en gryta. På grillen. Nu kör vi.

 

Du behöver

 • 2 msk smör
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 3 klyftor vitlök
 • 1 röd chilipeppar
 • 1 kilo blåmusslor med skal
 • 2-3 dl vatten
 • 1 dl kokosmjölk
 • 2 msk soja
 • 1 lime
 • 1 kruka färsk koriander

Gör så här

 • Rengör och skölj av musslorna. Om musslan är skadad i skalet så släng den.
 • Du kan ju göra detta i en kastrull på spisen så klart, men idag kör vi back to basic – tillagning över öppen eld. Förbered en klotgrill med kol och låt det bli ordentlig glöd och varmt. Ställ sedan gjutjärnsgrytan direkt på grillgallret över glöden/elden.
 • Hetta upp smöret i en stor kastrull.
 • Lägg i den rivna ingefäran, finhackade chillin och pressade vitlöken och fräs ett par minuter.
 • Tillsätt musslorna och häll på två-tre dl vatten.
 • Lägg på locket och koka på hög värme i fyra-fem minuter tills musslorna öppnat sig.
 • Ta upp musslorna med hålslev och lägg i en stor skål.
 • Tillsätt kokosmjölken och soja i kastrullen och koka ner några minuter.
 • Häll såsen över musslorna, pressa över lime och toppa med finhackad koriander.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara