0 sött

Saffransskorpor med pistagenötter

I lucka nummer 5 tipsar vi om bästa gå-bort-presenten: saffransskorpor. Kombinera med en flaska glögg eller ett dessertvin och mottagaren kommer slå kullerbyttor av glädje. Tips är att göra dubbel sats på en gång eftersom de är försvinnande goda.

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl skalad pistagemandel
  • 0,5 dl sötmandel

Gör då här:

  • Sätt ugnen på +175 °C.
  • Smält smöret tillsammans med saffran, rör ner äggen.
  • Blanda de torra ingredienserna i en matberedare, häll i smör- och äggblandningen, kör tills det blir en en jämn deg.
  • Häll ut degen på bakbordet, arbeta in grovt hackade pistagenötter och mandel.
  • Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  • Ta ut längderna och sänk temperaturen till +125 °C.
  • Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
  • Torka saffransskorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Avnjutes med fördel till vilken fika som helst nu i december. Blir det några kvar: ge bort!

PS: Inspiration kommer från Leila Lindholm.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara