2 sött

Julig cheesecake

Här är en cheesecake med några av julens smaker – pepparkakor, saffran, glögg. Inspirationen kommer allt för oftast från Arlaköket, så även denna gången. Jag gjorde min variant på glutenfria pepparkakor och laktosfri grädde och philadelphiaost samt alkoholfri saftglögg.

Du behöver

  • 1 pkt saffran, 0.5 gram
  • ca 150 gram pepparkakor
  • 80 gram smält smör
  • 2 paket (á 175 gram) philadelphiaost
  • 3 dl grädde
  • ca 5 dl glögg
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 1.5 dl strösocker
  • vaniljpulver efter smak

Gör så här

  • Krossa pepparkakorna t ex i en mixer.
  • Smält smöret och blanda ner i pepparkakssmulorna och rör om.
  • Tryck ut pepparkaksmassan i en rund springform. Ställ svalt.
  • Blanda socker, saffran, philadelphiaost till en gegga
  • Vispa grädden och vänd ner i ostsmeten.
  • Ta ut springformen ur kylen och häll ner ostsmeten. Släta ut så gott det går, jämnt och fint.
  • Ställ in i kylen igen i 2-3 timmar.
  • Värm glöggen på spisen och tillsätt gelatinpulvret. Blanda ut väl.
  • Låt glöggen svalna av lite och häll sedan den över cheesecaken.
  • Låt stelna i kylen.

Man kan med fördel skippa glögg-gelén också tycker jag. Garnera då med t ex lingon eller granatäpplekärnor.

Lycka till!

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

  • Svara
    Liseott
    28 december, 2016 at 06:36

    Stelnar kakan utan att du har gelatin i smeten när man ställer den i kylen?

    • Svara
      Ulrik Strandberg
      28 december, 2016 at 09:57

      Japp. Inte stenhårt men hyggligt så den håller ihop!
      Mvh Ulrik

    Svara