0 skaldjur

Grilla skaldjur – havskräfta och kungskrabba

I stolt samarbete med Feskarn i Uppsala kan vi nu presentera vårt första inlägg med råvaror från deras butik i Saluhallen. Det är mitt i vintern, snön föll så sakteliga från himmelen igår, men det hindrade oss inte från att dra fram klotgrillen och börja förbereda kvällsmaten. Det går rätt fort att få värme och smak på skaldjur så du behöver inte stå ute i evigheter och passa grillen. Kanske blir det här inspiration till nyårsmiddagen? Eller ska till och med det traditionella julbordet få stryka på foten till förmån för grillade skaldjur?

Hur tillredde vi våra skaldjur då? Jo, på enklast möjliga sätt. Havskräftorna delade vi på hälften och hällde på en blandning av smält smör, pressad vitlök och salt. Kungskrabborna bjuder lite mer motstånd när deras skal ska öppnas, men med en stark sax gick det utmärk att klippa upp en remsa på insidan av benet på dem. Här hade vi en örtolja som smaksättning: olivolja, pressad vitlök, egenodlad (men fryst) basilika och lite salt som hälldes över krabbköttet. Helt sonika lade vi sedan kräftor och krabba på grillens galler direkt, men skalsidan neråt. Efter ett par minuter är de genomvarma med en lätt smak av grillat och redo att förtäras. Till skaldjuren serverade vi en aioli (recept nedan) och hembakade baguetter.

Aioli

 • 2 äggulor
 • 1 tsk dijonsenasp
 • 1 tsk champangevinäger (vitvinsvinäger fungerar självklart lika bra)
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3-4 dl neutral rapsolja
 • salt

Så här piskar du en aioli

 • Viktigt att alla ingredienser ska ha samma utgångstemperatur, satsa på rumstempererat.
 • Rör ihop äggulor, senap och vinäger.
 • Sen är tipset att vispa för hand. Då behåller du kontrollen.
 • Av oerhörd vikt: oljan ska droppas i, eventuellt hällas i en tunn, tunn stråle. Visp, vispa, vispa.
 • Smaka av med vitlök och salt.

Skulle det råka bli rester kvar, sörj ej, då kan du göra en skaldjurssmörgås dagen efter och njuta av dina skaldjur ännu en gång. Lycka till!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara