0 tips & trix

Vård av gjutjärn

 

Jag älskar att använda mina stekpannor, grytor och annat gjort av gjutjärn. Det känns lite rejält med gjutjärn helt enkelt. Som bekant gillar jag även att grilla och då passar gjutjärn som hand i handske då det tål hettan från elden. Men tar man inte hand om sina ”njutjärn” kommer de absolut att börja rosta. Hur blir man då av med rosten? Det finns en miljon olika sätt, men så här brukar jag göra.

dsc_0299

  1. Skölj av eventuella lösa partiklar under vattenkranen. Torka ur med lite hushållspapper.
  2. Ställ pannan på spisen/hällen och häll i ca 1 dl grovsalt.
  3. Slå på värmen och låt saltet bli varmt. Ta en bit hushållspapper och gnussa runt det varma saltet i pannan. Snart börjar det ryka lite. Dra då ner värmen och fortsätt gnussa ordentligt.
  4. Häll av saltet och torka ur med fuktigt papper eller en kökshandduk.
  5. Värm pannan så att ev fukt försvinner ordentligt.
  6. Häll i en slurk med linfröolja i pannan och se till att oljan täcker alla innersidor av pannan.
  7. Värm ugnen till 175 grader. Lägg lite hushållspapper på en ugnsplåt och ställ din upp-och-nervända panna på pappret på plåten.
  8. Skjuts in i ugnen i ca 45 minuter.
  9. Ta ut och låt svalna. Se, din panna är som ny!

För mer information kan du läsa här: http://www.professionalsecrets.se/sv/ps/forum/69/view/nytt-liv-i-gammal-gjutjarnspanna

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara