4 sött

Sega äppelcookies

I september fick jag en förfrågan att sitta med i äppelkakejuryn på Äpplets Dag i Botaniska Trädgården i Uppsala. Behövdes inte lång överläggning med mig själv för att tacka ja till ett sådant hedersamt uppdrag. Juryn på fem personer åt sig igenom fyra kategorier: barnens kakor, mjuka kakor, småkakor och paj. Alla bidrag skulle innehålla äpplen och ha en tydlig äppelkaraktär. Vi åt oss igenom närmare 25 olika bakverk. Vissa goda, somliga mindre goda och slutgiltligen de som var fantastiska! Vinnaren i kategorin småkakor var en seg äppelcookie av en tjej som heter Johanna Saetre. Hon han dessvärre lämna Botaniska innan vi hann hälsa.  Tack Johanna för suveränt goda kakor. Jag delar ditt recept med några små justeringar. Det som verkligen var pricken över i:et med denna kaka var att istället för färska äpplen var det små bitar av torkade äpplen i kakorna. Det blev himla lyckat!

Till 12 kakor behöver du

 • 225 g smör
 • 350 g strösocker
 • 2 ägg
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 400 g vetemjöl
 • 2,5 tsk bikarbonat
 • 200 g grovt hackad vit choklad
 • 120 g grovt hackade torkade äpplen
 • 0,5 tsk flingsalt

 

Gör så här

 • Sätt ugnen på +175 grader.
 • Vispa smör och socker till en luftig smet
 • Vispa ner äggen ett i taget.
 • Vispa sedan ner vaniljsocker.
 • Tillsätt mjöl, bikarbonat och salt, rör samman till en smidig deg.
 • Rör ned chokladen och äpplena.
 • Forma degen till 12 bollar och tryck ut dem lite på två bakplåtspapperskädda plåtar.
 • Gräddas i mitten av ugnen  i c:a 10 min.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

 • Svara
  Mary
  9 november, 2016 at 22:19

  Torkar du äpplen själv i din tork för detta? Mvh någon som funderar på att köpa tork….

  • Svara
   Karin
   10 november, 2016 at 21:10

   Hej Mary! Jag har inga egentorkade äpplen i år. Klart du ska ha en tork! Funkar finfint att torka massa frukt. Jag har torkat allt utom öpplen i år. Förra året torkade vi äpperlringar. MIn tork inhandlades på Ullared. Kostade 299 kr, tror de har samma på Jula med. Nästa steg är typ en Excalibur. Me want. Torkar inte tillräckligt med mat för att jag ska kunna försvara det inköpet ännu. Lycka till! //Karin

 • Svara
  Vic
  10 november, 2016 at 14:27

  När ska saltet på?

  • Svara
   Karin
   10 november, 2016 at 21:07

   Hej! Tack vad uppmärksamt! Jag har lagt till i receptet att det ska i samtidigt med mjölet. En variant är att strö lite av saletet uppepå också. Tack än en gång! mvh/Karin

  Svara