0 sött

Saffranssnurror

Med risk för att trampa traditionstjänare på tårna med det faktum att ja, jag smaskar gladeligen i mig bakverk som innehåller saffran fastän det inte är 1:a advent ännu. Hoppsan, se där, går rätt bra ändå. För det är så, det smakar så himmelens gott nu att det faktiskt inte går att låta bli. Vad är det med just dessa bullar som gör att du ska följa detta recept undrar du? Jo, det är fyllningen med smör, vaniljsocker och farinsocker. Fullkomligt ljuvligt. Fullkomlig njutning.

Bulldeg till c:a 40 saffransbullar

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt saffran
  • 50 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl special
  • Vispat ägg och pärlsocker till utbakningen

Fyllning till saffransbullar

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0,75 dl farinsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Sätt igång

  • Värm mjölken till fingervarmt, +37 °C.
  • Smula jästen i en bunke (enklast är det att använda en hushållsassistent, råkar du ni inte ha en maskin, använd degkrokarna på elvispen eller knåda för hand).
  • Häll mjölken på jästen, i med salt, socker och smör och dra igång maskinen.
  • När jästen har löst sig häller du i mjölet, inte allt på en gång, du får känna efter att degen får bra konsistens.
  • Låt degen vila i 30-45 minuter under en kökshandduk.
  • Rör fyllningen slät.
  • Kavla ut degen till en stor rektangel, bred på fyllning och vik sedan degen dubbel.
  • Skär smala remsor av degen och tvinna varje remsa innan du rullar ihop den och stoppar in änden på remsan under bullen.
  • Lägg bullen i en pappform eller på bakplåtspappersklädd plåt.
  • Låt bullarna vila under en kökshandduk i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på +225 °C.
  • Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
  • Grädda varje plåt med bullar i c:a 8 minuter.

Det går bra att byta ut fyllningen till mandelmassa och smör smaksatt med rom eller rivet apelsinskal. Fritt fram att freestyla.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara