4 sött

Rocky Road tårta

En liten, liten varning utfärdas på denna tårta: den är vansinnigt tung. Också vansinnigt god. Räcker till många fler än du kan ana. I övrigt är den enkel att göra, du behöver vanlig klassisk kladdkaka och en smörkräm. Bägge behöver tid på sig att svalna innan du kan montera tårtan. Tanken är att detta ska bli en hög tårta så se till att du har modell mindre av springform hemma. Annars fungerar det precis lika bra att grädda smeten i två omgångar i en normalstor springform. 

Kladdkaka

  • 4 ägg
  • 6 dl socker
  • 200 g smält smör
  • 1,25 dl kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 dl mjöl

Så här gör du:

  • Sätt ugnen på +175 °C.
  • Smält smöret.
  • Rör hop socker, ägg, kakao, salt och vaniljsocker. Vill du ha en stabbig botten rör du bara ägg och socker. Vill du hellre ha en fluffigare botten vispar du tills ägg och socker bli fluffigt.
  • Rör i smöret och sist mjölet.
  • Ta en form som är c:a 15 cm i diameter, smöra och mjöla. Häll i 1/4 av smeten och grädda tills kakan stelnat, c:a 20 minuter. Upprepa tre gånger till med resterande smet.
  • Låt bottnarna svalna.

Smörkräm/frosting

  • 115 g smör
  • 1,25 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpulver eller vaniljessens
  • 2,5 dl farinsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 5-6 dl florsocker

Så här gör du:

  • Lägg smör, grädde, vanilj, farinsocke roch salt i en kastrull, värm upp. Låt sjuda i c:a 5 minuter. Rör hela tiden.
  • Vispa ner florsockret.
  • Häll upp i en bunke och ställ svalt.

Montering och dekoration

När smörkrämen och bottnarna har svalnat är det dags att montera. Varva bottnar och smörkräm. Se till att ha smörkärm kvar till att spackla hela kakan med. Dekorera med:

  • Daimkulor
  • Pecannötter
  • Marshmallows

Om kakan görs lite i förväg och förvaras i kylen bör den tas ut ur kylen 1-2 timmar innan den ska serveras.

Jag gjorde även en variant på dekorationen där jag gick loss med dammsugare, jordgubbar, blåbär och maränger.

img_1687

Du kanske också gillar

4 kommentarer

  • Svara
    Karin Walker
    7 november, 2016 at 20:23

    Vad fint ni har fått det, jättekul! ???

    • Svara
      Karin
      7 november, 2016 at 22:35

      Hej Karin! Tusen tack! i är himla nöjda och det känns så skoj att den äntligen är klar. Kram

  • Svara
    Johan
    15 november, 2016 at 16:12

    Alltså, det här måste ju provas till helgen. En fråga, bara: Ska florsockret blandas i den avsvalnade krämen?

    • Svara
      Karin
      15 november, 2016 at 22:34

      Hej, klart du ska baka den, du kommer ha kaka som räcker hela helgen. Obeservant! Florsockret ska i efter att krämen har sjudit. Innan den ska bo i kylen ett tag. Tack! Lycka till! mvh/Karin

    Svara