0 event

En dag i helig rök

Strax innan jul vart jag tipsad om ett event som tipsaren tyckte skulle passa mig som hand i handske. Eventet var en cooking class på Holy Smoke BBQ med Jonas Cramby och Tommy Myllimäki. Tipsaren var ingen mindre än min matbloggskollega och vän Karin. Jag slängde mig genast på datorn och inhandlade en biljett. Även om priset tog emot kraftigt så visste jag att det skulle bli en kanondag!

Vad är då Holy Smoke BBQ? Det är en restaurang som serverar amerikanskinspirerad BBQ och som är öppet endast under sommarhalvåret. Holy Smoke ligger i Bräcke utanför Höganäs i Skåne. Mer om dom kan du läsa här – Holy Smoke BBQ.

Jag åkte ner dan innan och checkade in på det mysiga Hotell Köpmansgården i lilla sömniga Höganäs som ligger vackert vid havet. Väl incheckad gick jag ut för att leta reda på nånstans att äta middag. Som middagssällskap fick jag Lasse som också åkt ner för att gå kursen. Vi satt och tjabbade BBQ samt åt grillad mat på restaurangen Glöd.

Morgonen efter steg jag upp i ottan och sen medelst taxi hamnade jag tillslut i skogarna i Bräcke. Inga skyltar, inte nånting skvallrar om var Holy Smoke håller till, inte förrän du svänger upp på gårdsplanen så ser man den stora loggan målad på en fraktcontainer som numera tjänstgör som butik.

Klockan var 06:45 och utan vare sig frukost eller kaffe i magen så var jag rätt seg. I spänd förväntan stog jag och alla andra (vi var ca 60-70 pers) och väntade tills portarna slogs upp.

Vi fick börja med att stycka ett lamm där delarna sedan smordes in i en chilipasta. En stek gick ner i en eldgrop vi fick gräva och fodra med stenar, resten gick på smokern. Sen började preppen för den Japan-inspirerade frukosten som bestod av grillad biff av wagyu, grillad oxtunga, onsen-ägg, ris, picklad rättika, sesampasta och en soyasås.

20160617_103358

Kaffet började serveras i baren och efter frukosten så var man mätt och belåten. Raskt fortsatte vi med en seafood-lunch av svulstiga proportioner. Vad sägs om lådvis med levande hummer, färska havskräftor, blåmusslor, knivmusslor, pilgrimsmusslor med mera. Verkligen överdådigt! Jättefina råvaror bara langades fram för prepp.

Hummerns klor togs av och köttet bankades ur det hårda skalet. Skållning av små tomater och hackande av diverse örter fick sedan blandas ihop och rökas lätt över eldgropen för att sedan serveras som en ljummen sallad. Hummerstjärten klövs och grillades på grillen med lite god olja.

Blåmusslorna åkte in i röken efter rengöring. Havskräftsstjärtarna togs omhand och röktes över öppen eld tillsammans med hummersalladen.

Pilgrimsmusslorna togs ur och rensades innan musslan fick grillas i sitt eget skal på grillen. Knivmusslorna frästes på med olja, vitlök, örter i en stor paellapanna där även resterna av havskräftorna fick gå i.

lunch

Sedan åt vi allt med stor njutning samtidigt som man försöker smälta alla intryck och komma ihåg allt (glömde blocket hemma….). Man minglar runt och snackar med folket som är där och insuper atmosfären.

Vilket fantastiskt ställe Johan Fritsell och de andra har lyckats skapa här på Skåneslätten! Rufft, utomhus, lite biker-känsla med amerikansk BBQ-retro i inredningen. Right up my alley! Fantastiskt!Efter lunchen börjades preppen för middag. Ingen rast – ingen ro, bara att kötta på och gud så kul vi har!

Vi får lära oss att putsa brisket, vi tillverkar små majstortillas på löpande band, vi fick klämma lite på Aaron Franklins smoker som fraktats till Holy Smoke ifrån USA då Aaron kommer i augusti för en cooking class. Vilken pjäs!
20160617_121130

20160617_205444

Vi röker ananas till efterrätten, vi friterar majstortillas till snacks, röker makademianötter till mera snacks och sent på kvällen gräver vi upp lammet och äter middag.

20160617_174657
Middag med tortillas, grönsaker, lamm, brisket med mera. Så sjukt gott!

20160617_223139
Framåt nattkröken serveras det rökt ananas, frozen custard och salted caramel.

Mätta, glada och lite lagom halvfull styr jag kosan tillbaka till hotellet i Höganäs. Duschar av mig rökdoften, kläderna luktar majbrasa, men vad gör det när sinnet är fullt av inspiration och nyfunna vänner! Tack å gonatt!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara