2 grill

Vego grill – försök #1

Jag är som bekant kötterian av rang – köttköttkött, gärna med lite extra kött on the side. Nu har det kommit nån form av vändpunkt här i vår lilla familj. Jag och lilleman gillar kött. Gärna med extra sås.
Frugan och dottern kanske inte not so much. Framför allt pappas lilla prinsessa har klagat över all kyckling, gris och annat som pappsen grillar. Jahapp, vad göra då?

vegogrill1

Var och handlade mat häromdagen och spontanköpte då Paul Svenssons kokbok ”Grilla vego”. Den tar vi sa polisen tänkte jag och vips slank den ner i shoppingvagnen. Du kan köpa den i bokhandeln, t ex här.

Där uti hittade jag några grejer som jag fastnade för och som jag här har gjort nån form av variant på.

Glödbäddsbakade morötter med smör och rosmarin
6 morötter
finhackad scharlottenlök
rosmarinkvistar
olivolja
lite smör

Saltbakad färskpotatis med kallrökt gräddfil och brynt smör
Färskpotatis
flingsalt
gräddfil
gräslök

Grillad rödlök med salt och smör
rödlök
flingsalt
smör

Vän av ordning observerar att det inte är mycket proteiner här….mycket riktigt! Vill du ha det får du addera det själv. Man kan tycka att det är mycket smör också. Smör är ifs gott, framför allt brynt smör.

Först började jag med att röka gräddfilen. Jag la gräddfilen i en rostfri bunke. Sen la jag gräddfilsbunken i en större bunke fylld med kallt vatten och isbitar. Denna större bunke ställde jag på bottengallret i min klotgrill med gräddfilsbunken i. Sen la jag på det övre grillgallret och ställde en gjutjärnsstekpanna på. I pannan hällde jag lite pecanflis (det går bra med vad du vill, kanske har du alspån eller nått annat). På pecanfliset la jag en glödande liten kolbit. Sen på med locket och vänta 30-45 minuter. Gräddfilen ska få en liten nikotingul nyans på ytan, då är den klar. Svep in bunken i plastfilm och ställ i kylen så länge.

kallrokt-graddfil1

Morötterna skrubbade jag och la på ett folieark. Stänk på lite olivolja, klicka på lite smör och flingsalt plus några kvistar rosmarin. Veva ihop aluminiumfoliet runtom till ett tätt paket.

Potatisen gör du snarlikt med, skrubba på ett aluminiumfolieark och ös på ordentligt med flingsalt. Ingen olja här dock. Gör ett paket.

Rödlöken skalar du, skär ett kors nästan hela väge igenom, trycker i salt och smör och slår in i folie.

Sen tänder du en skorstenständare full med briketter och när de fått skaplig fyr, häller du ut dem i en ring i din klotgrill. Sen placerar du alla dina foliepaket i mitten och langar på locket. Detta kommer ta ca en timme.

grill

När det återstår 10-15 minuter på dina foliepaket tar du 100 gram smör och lägger i en kastrull. Kastrullen ställer du på glöden i din grill och låter det långsamt smälta tills det blir lite brunt och får den där härliga karamelltonen. Ta av smörkastrullen och ställ på bänken.

potatis
Lägg potatisen på ett fat. Ringla över din kallrökta gräddfil samt det brynta smöret. Klipp över lite gräslök och hey presto så har du sommarens godaste potatisrätt!

Servera med extra brynt smör i en skål bredvid samt lite extra kallrökt gräddfil. Smarrigt!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  KarinW
  19 juni, 2016 at 07:10

  Mums vad gott ni grejar och lagar, själv har jag inte skruvat ihop grillen än 😉 Kanske det blir i helgen så man får värma sig för nu är det apkallt och frost blir det inatt 😉 Kram karin

 • Svara
  Ulrik
  19 juni, 2016 at 07:11

  Här vajjar palmerna i den varma havsbrisen och….vem försöker jag lura. Apkallt här också, bara att pälsa på sig! Nu regnar det iaf inte som igår…

 • Svara