0 vego

Saltinlagda ägg

Jag gjorde ännu ett äggsperiment för ett tag sedan. Hade läst lite om en massa olika ägg-grejer och fastnade lite för en kinesisk variant där man tar ankägg och lägger i saltlake med sprit och kryddor i. Själva finessen var att man får en halvhård äggula som tagit smak av lagen och som sedan kan användas för att göra kinesiska mooncakes.

Jag var främst intresserad av smaken då det används en del kryddor och att det hela tar så lång tid (nån form av fetish jag har…) och att äggen står framme i rumstemperatur och liksom goar till sig.

I brist på ankägg så använde jag mig av vanliga hederliga ekologiska ägg. Vidare gjorde jag ytterligare avsteg från originalreceptet genom att inte använda Shaoxing-vin utan tog nått jag hade i skåpen istället…..nämligen Martini bianco. Inte helt kosher kanske….men what the heck liksom.

Sichuanpeppar hade jag inte heller utan körde med min favvo-peppar – timutpeppar.

Du behöver alltså
en stor glasburk
ekologiska ägg, så många som får plats i burken. OBS! Inga spruckna skal.
2 dl salt
9 dl vatten
2 msk Martini bianco
1 st stjärnanis
2 tsk timutpeppar

Värm vattnet och häll i saltet och rör om så att saltet löser sig. Tillsätt martinin och kryddorna och rör om. Häll över saltlagen i burken över äggen som du redan proppat ner.

Skruva på locket och låt burken stå nu i 30-40 dagar. Ja, du läste rätt. Det tar en stund det här…

Här hittar du ett litet filmklipp på hur äggulan ser ut efter att de här veckorna i saltlag har fått verka på ägget. Den har blivit alldeles hård även fast äggvitan fortfarande är lös och blaskig. Notera även att skalet har fått en liten mer ljusljusbrun ton.

https://www.instagram.com/p/BD3le8nSUm_/

Äggulan smakar lite av te (antar att det är kryddorna) och är även rätt salt.

Nästa gång ska jag ta och göra det by the book med ankägg, kinesvin och rätt kryddor. Lite coolt med en alldeles rund hård äggula! Hög imponansfaktor kanske?

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara