0 grill/ plock

Rökt majonnäs

Rökt majonnäs låter ju konstigt tyckte jag när jag första gången läste om nån som gjort just detta. Sen började jag på att fundera på hur man gör rökt majonnäs. Jag vart ju bara tvungen att testa.

Du behöver
äggulor
matolja

Jag separerade gulorna från vitorna och la gulorna i en aluminiumform jag knycklat ihop av lite aluminiumfolie. Oljan hällde jag upp i en ugnsfast form. Jag använde mig av en vanlig hyggligt neutral rapsolja.

Smokern jag har är en gammal offsetsmoker men jag tror det går minst lika bra med en klotgrill eller liknande som har lock så att du kan stänga inne röken som bildas.

Temperaturen försökte jag hålla under 70 grader då äggulorna koagulerar kring 65-70. Äggulorna rökte jag med äppelved i ca 1h, sen vågade jag inte köra längre då de tycktes börja stelna lite. Oljan gick totalt 2h på röken och smakade väldigt mycket rök.

Jag tror det hade räckt att röka oljan i en timme och sen inte röka äggulorna alls. Äggen tyckte jag inte tog nån smak av röken.

Sen är det bara att piska en majonnäs eller varför inte göra en rökig aioli?

20160410_113930
 20160410_153840

 

 

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara