4 vego

Gravad äggula

Det kanske börjar bli dax att döpa om bloggen till äggbloggen eller nått med tanke på hur mycket ägg det varit den senaste tiden. Men vi drar väl ett litet äggsperiment igen – denna gången har jag provat att göra gravad äggula.
Vad har man det till då? Jag tänkte att man kan ha riva äggulan och strössla över maten till exempel.

Så här gjorde jag.

4 äggulor
2 dl salt
2 dl socker

Blanda lika delar salt och socker. Häll blandningen i en liten form. Knäck äggen och separera äggvita och äggula. Det är gulan vi ska använda oss av.

Lägg försiktigt äggulorna på socker/salt-bädden. Täck över med salt/socker-blandningen. Placera formen i kylen.
Efter 4-5 dagar kan man kontrollera hur äggulan ser ut. Den ska ha torkat upp lite och blivit lite hård/seg på ytan. Sen efter ytterligare några dagar kan du skölja av äggulorna under kallvattenkranen och låta dem torka 4-5 veckor i kylen på ett ihopknöglat bakplåtspapper. Nu hårdnar den ytterligare och blir således enklare att riva.
Jag antar att du kan förvara gulorna länge i kylen. De smakar rätt mycket salt och har ändrat färg från ljusgult till mörkare orange.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

  • Svara
    KarinW
    17 april, 2016 at 10:27

    Ojojoj vad spännande det där ser ut men det gäller att planera för det tar ju några dar! ha det fint/ Karin

  • Svara
    Ulrik
    17 april, 2016 at 10:27

    Precis, inget hastverk direkt…tar ett tag. Du får testa!

  • Svara
    Polaren Per
    19 juli, 2016 at 13:07

    Har för mig att bord 27 i gbg river detta över sin råbiff.
    Kan tänka mig att det är gott på fisk också.

  • Svara
    Ulrik
    19 juli, 2016 at 13:08

    Hej Polaren Per!
    Råbiff vore nog klockers!
    Mvh Ulrik

  • Svara