2 grill/ kött

Kallrökt bacon

Bacon – denna mytomspunna och i vissa fall helgonförklarade matvara! Kan man verkligen göra bacon själv? Ja – om du har tid och ork och tycker om att pula i köket. Om du inte ids kan du ju alltid köpa fulbacon på affärn, men efter att ha provat detta så lär du aldrig äta fulbacon fler gånger!

Ingredienser
sidfläsk, färdigrimmat
farinsocker
Timutpeppar eller nån annan god peppar

Utrustning jag använde
En klotgrill (lock med justerbara ventiler är bra)
Rökspån (jag använde mig av det här spånet av al)
Aluminiumfolie
Gasbrännare

Börja med att torka av sidfläsket och sen smörjer du in sidfläsket med en blandning av farinsocker och nymortlad peppar.

I grillen ska vi inte använda något kol utan endast glödande alspån som värmekälla. Vi behöver hålla värmen kring 20-30 grader så beroende på väder och vind kanske det behöver läggas till ett värmeljus för att komma upp i dom temperaturerna.

Vik ett ark aluminiumfolie som ett litet tråg/tallrik

Placera folien på det undre grillgallret. Fyll på folietråget med alspån.

Tänd sedan med gasbrännaren på några ställen i spånhögen. Nu börjar spånet att glöda.
Jag hade lite problem att få fjutt på spånet så jag tände en braständare och lade i spånhögen.

Placera grillgallret på sin plats och lägg sidfläsket med valfri sida mot grillgallret. Placera sidfläsket ovanför den pyrande spånhögen.

Lägg på locket på grillen. Kontrollera temperaturen, den bör ej överstiga 40 grader. Jag använder mig av en tempprob genom en potatis som jag placerar bredvid fläsket. Potatisen gör att proben inte ligger direkt mot metallgallret.

Nu ska det rökas i 12-24h. Efter 6-7 timmar lär du få fylla på rökspånet, så detta får man göra några gånger. Kolla gärna med nån/ett par timmars mellanrum att spånet verkligen pyr och genererar rök. Tänd vid behov.

När fläsket sedan är färdigrökt, placerar jag det i en fryspåse eller motsvarande, och lägger i kylen till nästa dag. Skär gärna med en skärmaskin eller en riktigt bra och vass kniv. Skär baconet när det är kylskåpskallt.

 

 

 

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Kolgrillat
  15 februari, 2016 at 15:46

  Tanken av att göra egen bacon har aldrig ens slagit mig förut, men nu känner jag mig plötsligt extremt sugen på att göra bacon i kolgrillen! Det lär ju bli hur gott som helst. Hur vet man förresten om fläsket är färdigrökt?

 • Svara
  Ulrik
  15 februari, 2016 at 15:47

  Tjenare Kolgrillat.
  Ja du, bra fråga. Jag hade googlat runt lite och kollat tider och temperaturer lite här och där. Sen hade jag färdigrimmat fläsk från affärn. Man kan ju göra precis från scratch med egen rimlag etc också. 24h i ca 30 grader tycker jag vart riktigt bra.

 • Svara