0 fisk

Janssons frestelse

För mig har Janssons frestelse alltid varit förknippat med festligheter. Allt ifrån mina föräldrars middagsbjudningar till nattvickning med kompisar. Ska jag vara ärlig har väl det mest varit lite ”jaha” för mig med Jansson. En del pratar sig lyriska över hur gott det är och jag bara….jaha.

Men så skrev en kompis (hej Widde) på Facebook att:

”Knepet med Janssons frestelse är att låta den gå 2 – 2,5 timmar på 130°C – 150°C. då bränner man inte ytan, utan den blir maillardiserad alldeles lagom samtidigt som inkråmet blir mjukt, krämigt och fylligt. Löken skall givetvis stekas innan man bygger ihop Janssonen. Även här låg temperatur länge. Inga brända bitar, kolabrunt, sött och aromatiskt. Grebbestads ansjovis i den rosa burken är den enda fisk som duger för den rättrogne. ‪#‎sybarit‬‪#‎matnörderi‬ ‪#‎tipsfråncoachen‬ ‪#‎nomnomnom‬ Ping Ulrik.”

Sagt och gjort – bara att ställa sig att veva ihop en Jansson. Nångång ska ju vara den första.

Detta blir en liten form med Janssons frestelse:

Du behöver
1 liten ask Grebbestads ansjovis. Den där rosa burken. Ca 55 gram.
En gul lök
Potatis, ca 300 gram
Grädde 2-3 dl
Smör
Ströbröd

Smörj formen med lite smör.
Skala potatisen och skär långa stavar ca 5×5 mm i tvärsnittet. Man kan med fördel använda en mjölig potatissort.
Skala löken, dela den i två halvor och skiva tunt. Stek löken i rikligt med smör på låg värme till gyllenbrun.
Varva potatis, ansjovis, lök i formen. Avsluta med ett lager potatis. Blanda grädden med nästan allt av spadet från ansjovisen. Spara ett par-tre matskedar spad till serveringen. Häll på gräddspadet över frestelsen. Strö över lite ströbröd och skiva några skivor smör med en osthyvel. Lägg smörskivorna längst upp.
Skjuts in i ugnen (förvärmd till 125 grader). Kör i ugnen ca 1.5-2 timmar. Vrid upp till grill och 200 grader i ca 20-30 minuter för lite schysst yta.
Ta ut frestelsen och häll över det kvarvarande spadet. Servera genast. Skölj ned med lite go pilsnerdricka.

Vart ju riktigt gott det här! Knaprigt härligt täcke med ett lent och mjukt innanmäte. Mumma!

Men vem var den där Jansson egentligen? Mer om det kan du läsa här.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara