1 bröd

Fantastiskt bröd

Insåg i morse när jag började baka det här brödet att det är ju det brödet som mamma alltid bakade! Åh, hur många smörgåsar har jag inte ätit av just den här sorten? Vi hade det till och med på vårt bröllop! Så, lyckan blev och är total att jag lyckades lokalisera receptet. Dessutom tryggt att veta att detta är en vinnare på alla sätt eftersom jag skulle baka till sopplunchen som Glimten lagade maten till igår. Dvs 40 personer skulle mumsa på bröden. Receptet går att dubbla och trippla. Så kör bara kör!

Till c:a 20 småbröd:
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Blanda mjölk och vatten. Smula ner jäst i en bunke och häll i salt och honung. Häll på lite av vatten- och jästvätskan och se till att allt löser sig, rör med en trägaffel eller liknande.  Häll på resterande vätska. Sen har du i mjölet. Arbeta ihop allt till en lös deg. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1-1,5 h.

Sätt ugnen på +250 °C.

Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord, men var försiktig, du vill ha kvar alla jäsbubblorna. Strö över lite mjöl och platta till den något. Skär 6-7 remsor och varje remsa i 2-3 delar. Knåda inte. Lyft bara försiktigt över varje degbit på en bakplåtspappersklädd plåt. Ingen mer jäsning behövs, så skjuts in i ugnen. I min ugn tog det c:a 8 minuter innan de hade fått fin färg.

Serveras med fördel samma dag som de bakats. Om nu allt inte skulle gå åt (de kommer gå åt) går de utmärkt att frysa.

Receptet kommer Annas Mat och har du inte den boken köp den här.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Anna
    23 februari, 2016 at 15:12

    Sparas direkt!! Godaste brödet!!

  • Svara