4 vego

Black garlic – det svarta guldet, del 2 av 2

Så hur gick det nu då med det där vitlöksexperimentet?
Jo, serru, det gick alldeles utmärkt efter lite modifikationer.

För det första visste jag inte hur varmt det var i riskokaren. Kan ju vara en förutsättning, så jag tog en termostat jag hade liggande (en termostat med temperatur-probe) och stoppade in i riskokaren (proben alltså, själva termostaten satt jag mellan riskokarsladden och skarvsladden från vägguttaget).

Sen slog jag om från ”keep warm” till ”cook” för att få ut lite mer effekt ur riskokaren.

Termostaten ställde jag på att den skulle slå av vid 90 grader och slå på vid 60 grader. Temperaturen låg kring 70-72 mest hela tiden.

Riskokaren isolerades även med två gamla badlakan (som jag fick vaska efteråt då vitlöksdoften inte gick ur efter en 95-gradig tvätt…).

Här är resultatet förevigt i några bilder.

Så här ser alltså 391 gram Black Garlic ut, tillverkat under två veckors tid i en riskokare.
Hade jag köpt det här på affärn hade det kostat ca 140 SEK per 100 gram = 547 SEK.

Jag måste bara fundera en stund på ifall jag vågar smaka på härligheten….jag är fett nojjig för botulism men jag tror att inte många baggar överlever 70 grader i två veckors tid. Har någon av er nån erfarenhet av detta får ni jättegärna höra av er till mig endera här i kommentatorsfältet eller på ulrik.strandberg”at”gmail.com.

Det ser iaf ut som den black garlic man köper i affärn. So far so good….

För del 1, klicka här :”Black garlic – det svarta guldet”

Du kanske också gillar

4 kommentarer

  • Svara
    Magnus Fridsell
    23 februari, 2016 at 15:12

    Skicka en klyfta till mig så kan jag agera munskänk! Resultatet blev ju hur vackert som helst, synd på badlakanen bara 🙂 !

    Hälsningar

    Magnus

  • Svara
    KarinW
    1 mars, 2016 at 14:07

    De ser ju oooootroligt vackra ut! Men det lät bra krångligt;-)

  • Svara
    Ulrik
    1 mars, 2016 at 15:00

    Inte så krångligt Karin, det tar mest en jäkla tid.

  • Svara
    Magnus Fridsell
    7 mars, 2016 at 13:46

    Jaja, men har du vågat smaka än? Mitt erbjudande kvarstår om provsmakning…

    Hälsningar

    Magnus

  • Svara