6 frukost

Kokt ägg på tvären och på längden

En del hävdar med bestämdhet att de har det perfekta sättet att koka ägg. Jag är lite mer sådär, vaddå? Koka ägg? Vatten kokas upp, ägget kokas i vattnet och voilá så har du ett hårdkokt ägg….hur svårt ska det vara liksom? Tills idag…satt och slösurfade på Pinterest och dök då på lite olika tips som jag härmed tänkte dela med mig av.

För mig är ägg lite mer lyxfrulle då man har tid på sig att sitta halva förmiddagen vid köksbordet. Du vet, typ söndagsmorgonen. Läsa tidningen lääänge, småäta lite mackor, ägg, en tallrik yoghurt eller varför inte steka på lite bacon? Gött mos helt enkelt. En vanlig vardagsmorgon blir det dessvärre inte så mycket ägg.


Antal minuter i kokande vatten
Jag har alltid gillat hårdkokta ägg av nån anledning. Nu bestämde jag mig för att testa lite mer löskokt. Jag kokade äggen i 3, 4, 5 respektive 6 minuter.
3 och 4 minuter är nog lite i lösaste laget kan jag tycka. 5 och 6 minuter gillade jag bättre. Ska nog köra på det nästa gång.

Kall start respektive varm start.
Om du startar med att hälla kallvatten i en kastrull och sedan ställer kastrullen på spisen och slår på plattan så finns det stor chans till att äggvitan kommer att dela på sig/gå sönder när du skalar ägget. Vill man ha ett helt ägg efter skalning ska man således koka upp vattnet först och sen ploppa ner ägget.

Hjärtformade ägg
Vill man skojsa till det och göra en liten romantisk touch till sin frukost, kan man alltid göra hjärtformade ägg.

Sousvide-ägg a.k.a hipsterägg
Du har säkert hört talas om de här 64-gradigt kokta äggen som körts i sous vide. Kan vara behändigt om du ska göra t ex Ägg Benedict.

Halvhård vita, lös gula
Om du inte har nån sous vide-utrustning så kan du ju alltid köra på det här sättet:
– Koka upp en liten kastrull med vatten och en matsked vitvinsvinäger.
– Stoppa ner ägget i det kokande vattnet och koka i exakt fyra minuter.
– Skala ägget försiktigt.
– Skär itu ägget och se gulan rinna ut. Kan vara mysigt till lite rårakor med bacon och löjrom kanske?

 

Jag ska ta och forska vidare i det här med ägg. Var ju lite roligt!

 

Du kanske också gillar

6 kommentarer

 • Svara
  Ulrik
  8 januari, 2016 at 07:23

  Vad roligt! Bra tips! Tack så mycket.

 • Svara
  Magnus Fridsell
  10 januari, 2016 at 22:28

  Magnus är också äggdiggare (dock utan sous-vide-utrustning) och läser därför detta inlägg med stort intresse! Varför vitvinsvinägern i sista äggtipset?

  Hälsningar

  Magnus

 • Svara
  Ulrik
  10 januari, 2016 at 22:35

  Tjenare Magnus. Det har med kemin att göra. Syran (vinägern) gör så att albuminet (proteinet) sätter sig/stelnar snabbare om jag inte är helt ute och cyklar.

 • Svara
  Magnus Fridsell
  12 januari, 2016 at 08:23

  Det där ska jag syna vid tillfälle Ulrik 🙂 ! Kollade också videon som länkades ovan, lite vatten och äggen i ånga ska också testas!

  Trevlig kväll!

  Magnus

 • Svara
  Ulrik
  12 januari, 2016 at 08:24

  Tjenare Magnus! Gör så!
  Ha en trevlig dag.
  Mvh Ulrik

 • Svara