1 frukost

Frukostutmaning dag 1: Mandel- & hasselnötspannkakor

Jag fastnar så lätt i samma frukostspår, i mitt fall är spåret te och smörgås, varje dag. Jag utmanar härmed mig själv att börja tänka om. Nu kör jag, en vecka från och med idag.
Först ut i denna frukostutmaning tänkte jag göra pannkakor. Men precis när jag skulle börja knäcka ägg och blanda i mjöl tänkte jag, men hallå, jag kanske skulle använda något annat än vetemjöl? Sagt och gjort, mandelmjöl och hasselnötsmjöl fick det bli. Alla ni som har laborerat med glutenfritt vet att det INTE bara är att ersätta vetemjöl med annat glutenfritt mjöl rakt av. Samma gällde i detta fall. Jag trodde att jag skulle kunna steka små fluffiga pannkakor à la amerikanska pannkakor, icke. Det blev mer som att göra scrambled eggs… Men nöden är uppfinningarnas moder! Driftigt slet jag snabbt fram muffinsplåten, smörade formarna, hällde i en halv deciliter i varje form och gräddade i ugnen i 15 minuter. Perfekt resultat! Smakar väldigt mycket nötkaka, så känns lite som ett kafferep till frukost. Ett tips för att få ur pannkakorna ur formarna är att använda sig av en liten slickepott. Jag serverade frukt och agavesirap till mina mandel- och hasselnötspannkakor.
12 st pannkakor
2 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1-2 msk socker
1 krm salt
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör
2 ägg
smör att smöra formarna med
frukt och bär till severing
Avgavesirap eller lönnsirap till servering
Rör ihop de torra ingredienserna, rör i mjölk, smör och sist äggen.
Smöra en muffinsplåt. Jag tog en muffinsplåt för normalstora muffins, en med 12 formar.
Häll c:a 0,5 dl i varje form. Mängden smet påverkar såklart gräddningstiden så försök få samma mängd i alla formar.
Grädda i c:a 15 minuter på +200 °C, pannkakorna ska ha stannat i sina formar.
Använd en liten slickepott för att få ut pannkakorna snygga och hela ur sina formar.
Servera med bär, frukt och agavesirap/lönnsirap till.

 

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Mary
    18 januari, 2016 at 20:55

    Muuuums!

  • Svara