0 bröd/ frukost

Filmjölkslimpa med massa frön

Kanske inte är ett nyårslöfte direkt, utan snarare en vilja, att baka mer bröd. För i alla fall jag tröttnar stenhårt på butikernas bröd. Det är bara mjukt och sött. Visst att det kan smaka gott emellanåt, men inte dag ut och dag in. Så, om att baka med jäst inte alltid är aktuellt eller att du har en massa mjölslattar i skåpet (vilket var fallet för mig idag) så är denna limpa ett mycket bra val. Grundreceptet kommer från Underbara Clara, och det går att variera i det oändliga, nästan.
En limpa i brödform
5 dl filmjölk eller 2,5 dl grekisk yoghurt och 2,5 dl vatten
1 dl lingonsylt
2 dl rågflingor
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
0,5 dl vardera solrosfrön, linfrön och pumpakärnor

Rör ihop allt till en kladdig och ganska lös smet. Häll i en brödform som du klätt med bakplåtspapper. In i ugnen som är satt på +175 °C. Beroende på ugn, hur noga du måttat dina ingredienser och storlek på form så tar limpan 45-55 minuter på sig att grädda klart.

När brödet är klart tar du bort bakplåtspappret och låter limpan svalna på galler.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara