0 grill/ kött

Vansinnigt goda ribs!

Hallå i stugan! Du har väl inte ställt undan grillen va? Nä, tänkte väl det. Nu ska vi nämligen köra lite mellandagsgrillning och inte vilken grillning som helst, utan du ska få prova mina vansinnigt goda ribs!


Du behöver
tunna revbensspjäll
BBQ-sås
svartvinbärssaft
lite rökflis (jag hade lite pecanflis kvar som jag använde upp. Fruktträ går bra också)
briketter (inte kol)
en klotgrill
kryddblandning/rub

Så. Vi använder oss av en klotgrill. Funkar bra med vilket märke som helst, bara den har lock med ventil och en ventil i själva underdelen/kolskolen också. Det är bra med ventiler för att kunna reglera temperaturen.

Vi ska använda oss av en indirekt grillmetod som kallas snake-metoden. Om man ska grilla länge, länge med förhållandevis låg temperatur i grillen, är snake-metoden att föredra. Googla snake method så hittar du massor av bilder och videos på hur en snake ser ut och jättebra instruktioner på hur du går tillväga.

Nu är snaken tänd och då preppar vi ribsen. Jag börjar med att dra av hinnan på bensidan. Det kan vara lite pill med det, men jag använder mig av skaftet på en tesked och/eller tummen för att komma in mellan hinnan och bensidan innan man får bra tag och kan dra av hela hinnan som ett stort plåster. Ritsch!

Sen blandar du ”the rub” – en kryddblandning bestående av goa kryddor i noggrant övervägda proportioner. Finns färdigt i välsorterade livsmedelsaffärer också om man vill. Jag försöker undvika socker i min rub då socker lätt ger en bränd smak då socker har en tendens till att inte tåla värme så bra. På med rubben och gnussa in den ordentligt i revbensspjällen.

Nu kör jag en variant på ”3-2-1-metoden” som går ut på att röka ribsen i 3 timmar, lägga dem i folie med vätska i 2 timmar och sen bränna av dom lite snabbt (utan folie) i 1h varvid man penslar generöst med nån go BBQ-sås. Dessvärre funkar inte dessa tider så bra för svenska tunna ribs tycker jag. Jag antar att amerikanarna har mycket fetare/tjockare ribs vilket tiderna passar bättre till.

Jag gjorde så här istället:
– varmrök ribsen i ca 150 grader i 1.5h.
– slå in i folie tillsammans med ca 2.5 dl svartvinbärssaft, ställ på grillen och låt dom puttra i ca 1h.
– ta av folien och pensla på en god BBQ-sauce. Denna gången använde jag mig av Stonewall Kitchens Baby Back Rib Sauce som du kan hitta i välsorterade livsmedelsaffärer. Grilla på ribsen ca 30 min direkt över glöden.

Ta av dem från grillen och servera genast.
Serveringsförslag är potatisklyftor rostade i ugnen och en god coleslaw.

Coleslaw
vitkål
majonnäs
cremefraiche
svartpeppar, grovmalen
salt
senap

Riv av en mängd vitkål med en osthyvel från kålhuvudet.
Ta en kavel och kavla kålrivet ordentligt. Detta mörar till kålen.
Häll kålen i en bunke och tillsätt två skedar majonnäs och två skedar creme fraiche.
Häll på lite grovmalen svartpeppar, lite salt och en skvätt senap också. Veva ihop hela härligheten.

Vart ingenting kvar – bara ben!

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara