0 bröd

Stompa – bröd i stekpanna

En av mina julfavoriter är stompa. Egentligen är det kanske inte ett julbröd från början, men ni vet hur det blir. Vissa bröd och kakor bakas bara till vissa tillfällen och stompan har blivit en sådan grej för mig. En jul för många år sedan fick jag för mig att ’lika bra att gör dubbel sats så har jag ett tag’. Varför kan en ju fråga sig själv, inte så att jag hade ett kompani till familj att utfodra. Alltså, det var inte roligt att steka bröd i stekpannan efter tag. Jag rekommenderar att du gör en laddning i taget, hur stor familj du än vill bjuda på stompa. För det vill du. För stompa är sjuuuukt gott!

Ett tips för adventsfika framöver är att skära stompan i mindre bitar och servera med lite brie, rosmarin och lite honung ringlat uppepå, eller kanske med en klick med fikonmarmelad på osten. Et voila så har du ett fint glöggtilltugg.
22 kakor:
5 dl filmjölk (jag tog laktosfri)
1,5 dl sirap
2 tsk fänkål (torkad)
2 tsk anis
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1,5 l rågsikt

Blanda alla de torra ingrendienserna först, sen i med sirap och filmjölk. Arbeta ihop till en deg. Dela i 22 bitar. Kavla varje bit till en rund kaka, först med vanlig kavel sen med kruskavel. Stek i torr stekpanna på vardera sida tills brödet fått fin färg.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara