0 grill/ kött

Julskinka a la BBQ

Julskinka är ju som bekant en klassiker på julbordet. Tidigare i veckan lagade vi en julskinka sous vide, men idag tar vi och brassar igång grillen. Häng med!

Du behöver

1 st rimmad julskinka

Glaze
1 dl glögg
1 dl muscovadosocker
1 dl dijonsenap

Rub
1 dl muscovadosocker
2 msk kardemumma
1 msk chilipulver
1 msk svartpeppar
1 msk lökpulver
1 msk malen ingefära

Gör så här
Först skar jag bort svålen, men jag försökte lämna en del fett kvar. Snitta fettkappan i ett intrikat rutmönster. Smörj in skinkan runtom med glazen. Strö över ca 1/3 av rubben också.
Jag körde min skinka på rotisseriespettet (motordrivet grillspett) men man kan grilla/varmröka den på indirekt värme också, dvs man behöver inget rotisserie.
Grillen är uppvärmd till ca 150 grader. Langa på skinkan och glöm bort den nån timme. Efter nån timme kan du pensla på mer glaze och strö på lite mera rub. På med locket igen och njut av den goa doften.
Efter ett par timmar kan du mäta innertemperaturen. Jag plockar av skinkan kring 70 graders innertemperatur. Låt den vila i lite folie på köksbänken innan du skär upp den.
Avnjutes ljummen på en bit knäckebröd med lite grov senap på.

Som den uppmärksamme läsaren noterade, har jag inte griljerat min skinka. Varför då? Jo, det blir en schysst skorpa av glazen och rubben så jag tyckte inte att jag behövde griljera den.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara