0 sött

Glutenfria lussekatter

Så här i adventstider kanske det suger till lite extra i julbakstarmen. Då kanske det passar bra med ett recept på lussekatter. Som den uppmärksamme läsaren redan har noterat, bakar jag emellanåt med glutenfria mjölmixer så även min fru kan få ta del av mina bakningsalster.

Enligt Wikipedia kom lussekatten från Tyskland under 1600-talet och enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn.För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. Jodå så att….katter ger en stryk och skräms bort med gula bakverk….eh….okej vi säger väl så.

Grundreceptet kommer ursprungligen från Annicake på baka.se, men jag har tweek’at till det lite med kryddningen. Varför då? Jo, jag kom över lite privatimporterad saffran från en kompis och gjorde en liten saffransmarinad bestående av 2 gr iransk hel saffran och några cl vodka. Häll på glasflaska och förvara mörkt och svalt i några veckor. Alkoholen drar ut smaken ordentligt ur saffranet. Du behöver inte vara rädd över att man blir påverkad av lussekatterna då alkoholen försvinner vid gräddningen i ugnen.
Om du vill kan du göra som jag och pilla in lite mandelmassa i lussekatterna också. Blir ju lite extra smarrigt på det viset.

Du behöver:
100 gram smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst
2 tsk fiberhusk
1 dl turkyoghurt
1 dl socker
1 st ägg
2 tsk vodkasaffran
1 krm salt
500 gr Finax mjölmix
(russin)

1 extra ägg till penslingen

Ev lite mandelmassa att pilla in i lussekatterna

Smält smöret och blanda i mjölken. Kyl till 37 grader innan du smular i jästen. Blanda i fiberhusken och låt svälla 10 minuter. Blanda turkiska yoghurten, sockret, ägget, saltet och vodkasaffranet i en separat bunke. Rör ner saffransgeggan i jästblandningen. Blanda i mjölmixen och kör en stund i hushållsassistenten. Låt jäsa i 30 minuter. Häll upp på mjölat bakbord och freestyle’a fram lite fräcka lussekatter. Lägg dem på en papprad bakplåt och låt de jäsa i 30 min. Pensla med lätt vispat ägg. Skjuts in i ugnen i 250 grader i 5-7 minuter. Pass på så de inte bränns.

Jag tycker den här mängden vart lite för få lussekatter, så dubbla gärna mängden ifall du vill ha lite mer lussekatter. Konsistensen på degen kanske var lite lös också. Får prova  med lite mer mjöl nästa gång kanske.

Vill man ha russin i/på kan man ju blanda ner det i degen om man vill, eller bara dekorera ovanpå på klassiskt manér. Eller så gör du som jag och skippar du dem helt och hållet. Tror det blir jul ändå, oavsett.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara