0 vego

Durrasallad med halloumi och kryddgrönt

Durra? Que what? Tänkte jag när jag öppnade paketet från Rekoboxen. Att durra räknas som det femte viktigaste sädesslaget i världen visste jag inte förrän jag läte på förpackningen. Att döma av utseende på durran tänkte jag genast att en ljummen sallad skulle bli ett bra sätt att testa vad durran gick för. Att tillreda durra kräver viss planering, den ska blötläggas i tre timmar innan den ska kokas i 35 minuter. Men när du väl är klar med den biten är det bara att blanda en sallad. Jag tycker durran har en mild ton av nöt i smaken och ett lite grynigt tuggmotstånd. Ett bra alternativ till produkter som innehåller gluten eftersom durra är glutenfritt.

Till denna sallad för 3 personer behöver du
c:a 150-200 g durra
1 pkt halloumi
15-20 gröna elller svarta oliver
3 salladslök
några kvistar färsk bladpersilja, basilika och timjan
salt
peppar
olivolja
en ekologisk citron
100 g cream cheese (jag använde Valios laktosfria)
Sallad
Tillred durran enligt anvisning på paketet. Låt den svalna så den blir ljummen, häll på lite olivolja och rör runt.
Skär halloumin i centimeterstora tärningar och stek den tills den fått fin färg.
Skär salladslöken i små bitar.
Hacka persiljan.
Blanda allt och smaka av med citronjuice, salt och peppar, lägg i oliverna.

Kräm
Blanda cream cheese med hackad basilika och timjan. Riv allt skal från citronen, jag använder alltid ekologisk citron för att smaken är överlägsen en icke ekologisk. Blanda ner skalrivet i krämen och salta lite lätt.

Rekoboxen
Vi på Glimten i grytan har fått äran att få testa Rekoboxens produkter varje månad. Att vi väljer att skriva om det är för att det är en grymt bra idé på så många sätt. Dels att det är ekorekoprodukter, dels att du får möjligheten att testa på produkter du kanske inte annars skulle ha valt och som en fin slutkläm går 10% av Rekoboxen intäkter till välgörenhet. Detta är ett koncept som vi på Glimten i grytan stödjer och supportar fullt ut. Så här skriver de själva på sin hemsida:

”Det ska vara lätt att hitta och prova reko produkter, det vill säga produkter som är hälsosamma, sjyssta mot miljö och mot de som tillverkar dem. Därför letar vi upp eko- och fairtrade och andra reko varor, testar dem och hittar guldkornen. Dom plockar vi ut, paketerar och skickar direkt hem till dig en gång i månaden, tillsammans med tips, inspiration och recept. Det gör det enkelt för dig att pröva ett omväxlande utbud av Reko produkter. Du får självklart även tips på vart du kan köpa mer av de produkter du gillar. Själv slipper du fundera på vilka ekologiska och rättvisemärkta alternativ det finns till dina vardagsprodukter. Dessutom slipper du leta runt mellan olika butiker, och lägga massor av pengar på att köpa produkter som du inte vet om du gillar. Testa och hitta nya favoriter.
Upptäck ekologiska och rättvisemärkta varor,testa och få tips på var du kan hitta dem.

Vi på RekoBoxen tror att vi tillsammans kan skapa en bättre värld. Därför ger vi 10% av varje RekoBox som säljs via hemsidan till en organisation som arbetar för en bättre värld. En gång per år skänker vi sedan de samlade intäkterna till en välgörenhets-organisation. Kraven är att organisationen ska verka för en bättre miljö eller hjälpa utsatta människor. Framöver är det du som kommer att vara med och påverka valet av organisation direkt. Genom att skicka in förslag på organisationer och sedan rösta på de alternativ som du tycker är av största vikt. RekoBoxen tror på hjälp till självhjälp som den bästa vägen för att hjälpa människor till en bättre livssituation.”

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara