1 sött

Skurna pepparkakor

För några år sedan bjöd en kollega på dessa skurna pepparkakor. Att de är skurna gör ju allt lite lättar, hur kul det än är att stansa ut figurer och kavla om och hålla på: det här går fortare. Grejen är den att degen är så god att det är lätt att fastna där och det liksom inte blir några pepparkakor på plåten eller till några kommande julfikan heller för den delen. Fick till slut köra tricket ‘en till plåten, en till mig, en till plåten…’ osv. Behöver jag säga att jag fick lite ont i magen? Hemligheten med detta recept är att man kokar ihop socker, sirap och kryddorna innan de blandas med mjölet. Detta gör att det blir en fudgeliknande deg som är oerhört god. Jag har inte gräddat av alla rullarna, en halv är gräddad, en rulle finns hos en kollega och de resterande bor i kylen tills nästa helgs adventsfika.

Degen
2 dl farinsocker
1,5 dl ljust muscavodoscoker
2 dl ljus sirap
350 g smör
1 msk kanel (kan ökas på till 1,5 msk om man råkar ha mer kanel än just endast en msk hemma)
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
4 tag med svartpepparkvarnen
3 dl skållade mandlar eller motsvarande mängd flagad mandel
1,1 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Låt socker, smör, sirap och kryddor sjuda i en kastrull tills smeten tjocknat lite.
Låt smeten svalna.
Hacka mandlarna grovt eller ta dina flagade mandlar och blanda i dem i mjölet tillsammans med bikarbonaten.
Blanda ihop den avsvalnade smeten med mjöl- och madelblandningen.
Rulla ut 4 längder av degen.
Rulla in varje längd i smörpapper och låt degen vila svalt ett par timmar minst.
Skär sen tunna skivor, riktigt tunna skivor (en till dig, en till plåten, en till dig osv) och lägg på plåten.
Grädda i c:a 7-8 minuter på +175 °C. Gäller att hålla koll här på, det bränns lätt vid.
Det ska bli c:a 240 pepparkakor av degen, kanske 175 om en inte äter så mycket deg…

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Mary
    8 december, 2015 at 12:37

    Låter mums hörru!

  • Svara