0 sött

Saffransbullar med rom

Kan vara så att jag faktiskt i och med detta inlägg har begått någon form av smärre dödssynd. Jag bakade saffransbullar redan i söndags. Fel. Fel. Fel. Fast så galet gott! Jag tänker inte skämmas. För dessa godingar innehåller massa rom och smör och gott. Mmmm. De som var över hos oss och jobbade med växthusmontering uppskattade i alla fall saffran om det nu än blev lite tidigare än första advent. Alla medel är tillåtna när det gäller att hålla arbetskraften på gott humör.

Bulldeg: 
150 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
12-14 dl vetemjöl special
2 pkt saffran

Fyllning:
100 g riven madelmassa
1-2 msk rom
50 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljpulver

Uppepå bullarna: 
1 vispat ägg
pärlsocker
hackad/flagad mandel

Smält fettet och i med mjölk och grädde, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvätskan, saffran, socker och salt. Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 10-15 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter. Gör under tiden mandelmassablandningen: bara att röra ihop riven mandelmassa, smör och vanilj. Dela degen på två. Kavla ut degen till två avlånga kakor. Bred på mandelmasseblandningen, rulla ihop degen till en rullar. Skär sen rullarna i c:a 20 bitar (ta dig här friheten att göra hur stora bullar som helst). Lägg bullarna i formar eller på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. Innan det är dags för ugnen, pensla med uppvipat ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i c:a 8-10 minuter på +225 °C.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara