1 vego

Risgrynsgröt – slökokare vs. ugn

Julen närmar sig med stormsteg och risgrynsgröt lär kokas lite varstans i stugorna fram till julafton. Så idag kör vi risgrynsgrötsbattle. I startfållan ser vi slökokaren och den gamla hederliga ugnen. Den i slökokaren är rustad med vanlig (laktosfri) mjölk och den i ugnen har sojamjölk som sin vapendragare.
Vi börjar med slökarens laguppställning:

200 gram grötris
5 dl vatten
7 dl laktosfri mjölk
1 msk socker
0,5 tsk salt
2 msk smör
ev. 1-2 st  kanelstänger

Häll ner ris, vatten, mjölk och socker i din slökokare. Blanda allt och lägg i smöret i små klickar, lägg också i kanelstänger om du vill ha dem med under kokningen. Och sen dags att lägga på locket och dra på grytan på låg värme och sätta timern på 2,5 h. Titta sen till gröten efter 2,5 h, rör runt, sätt timern på ytterligare 1 h. Låt sen gärna gröten stå still sig för att få rätt konsistens.

Och nu över till truppen som ska in i ugnen:

2,5 dl grötris
5 dl vatten
0,75 tsk salt
8 dl sojamjölk
1 msk socker
ev. 1-2 st  kanelstänger

Sätt ugnen på +175 °C. Koka upp ris och vatten, rör om och låt puttra i c:a 10 min. Häll på sojamjölk, salt och socker och låt koka upp. Sätt sedan kastrullen – som givetvis har metallhandtag och metallock med metallknopp, i ugnen i c:a 45 minuter. Samma här, låt sedan gröten stå till sig för att få rätt konsistens. Och med rätt konsistens menar jag rätt stabbig, det är så jag vill ha min gröt.

OK, här kommer domarens, dvs säga mitt, utlåtande:
Först och främst vill jag säga att båda grötkoken serverades med laktosfrimjök, kanel, socker och en klick smör (vilket jag fått höra är dansk manér, det visste inte jag, jag har alltid ätit med smör).
Det var första gången jag kokade risgrynsgröt på sojamjölk och det gick finfint, bra smak. Det var andra gången jag kokade risgrynsgröt i slökokare och jag tycker att riset blir för sönderkokat även denna gång. Att den blir för mosig beror antagligen för att gröten står och tillagas under en så pass lång tid. Gröten i slökokaren kändes även en aning vattnig. I ugnen blir gröten klar snabbare, jag menar, kan ju vara en fördel om en blir sugen på gröt och vill ha gröt snabbt. Att koka i ugn jämfört med på spisen är enbart att slippa fastbrädn gröt i en kastrull. Men, jag säger att ugnen vann denna battle, och det på smak och konsistens.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Hanna
    30 november, 2015 at 20:33

    Aaaah jag hejade på slökokaren… men ugn låter som att man kan fixa det med.

  • Svara