0 sött

Fudge med vit choklad

Kapprustningen för jul har börjat. Överallt i alla flöden ser du julgodis, glögg, pepparkakor och julmat. Inte heller vi på Glimten kommer göra dig besviken. Som en trygg matsupport kommer vi finnas vid din sida, hela vägen fram till jul. Och vi börjar på allvar NU.

Först ut är en fudge med vit choklad. Under tidigare år har jag gjort den med saltrostade solrosfrön. Dags att uppdatera! Så i år kommer jag att göra den med salta jordnötter och även med pistagenötter. Men för säkerhets skull finns även solrosfröna med nedan.

Fudge
1,5 dl grädde
1,5 dl socker
1 dl sirap
0,5 tsk salt
125 g vit choklad, finhackad
40 g smör
0,5-1 dl salta jordnötter eller pistagenötter

Eller om du hellre kör på saltrostade solrosfrön så gör du så här:
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl vatten
1 tsk salt

Så här gör du:

  • Koka grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om ofta. Koka tills smeten nått +122 °C. Rör i chokladen. Låt svalna något, rör sen i smöret. Rör i pistagenötter eller jordnötter.
  • Klä en form c:a 15 cm x 20 cm med plastfolie.
  • Låt svalna i kylskåp innan du skär upp fudgen i lagom stora munsbitar.

eller

  • Rosta solroskärnorna i en stekpanna, blanda sen vatten och salt och slå över, rosta tills det är torrt i pannan. Det ska bli vitaktigt. Låt svalna.
  • Koka grädde, socker, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör om ofta. Koka tills smeten nått +122 °C. Rör i chokladen. Låt svalna något, rör sen i smöret.
  • Klä en form c:a 15 cm x 20 cm med plastfolie och strö över hälften av de rostade solrosfröna.
  • På med fudgesmet och sen strösslar du över de resterande solrosfröna.
  • Låt svalna i kylskåp innan du skär upp fudgen i lagom stora munsbitar.

 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara