1 sött

Brytbrödsbulle – pull apart bun

Jag har en fäbless att surfa mat på Pintrest. Något som seglat förbi många gånger är pull apart bread. Alltså en form av brytbröd. Har sett det både på vitlöks- och örtbröd och på bullar. Det har stått på min att-göra-lista, men inte förrän vännerna på Bohman & Wiberg gjorde bullarna kände jag att nä nu måste jag verkligen testa det. (Så här inför jul måste jag bara slå ett slag för Bohman & Wiberg, grym köksaffär med bästa servicen – de har allt, och har de inte det du söker så beställer de hem).

Över till bullarna. Jag gjorde en helt vanlig bulldeg:

150 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl socker
2 tsk mortlad kardemumma
12-14 dl vetemjöl special

Fyllning
100 g rumsvarmt smör
0,5-1 dl socker
1 msk vaniljsocker (välj med fördel Bourbon Vaniljsocker som är ekologsikt och KRAV-märkt)
1 msk mald kanel
2 tsk mortlad kardemumma

Till garnering
Ett vispat ägg
Råsocker

Smält fettet och i med mjölk, ska bli fingervarmt. Smula i jästen i hushållsmaskinen, häll i degvätskan, socker, salt och kardemumma. Pyttsa i vetemjöl efter hand. Inte allt nu. Tänk kladdigt! Låt maskinen bearbeta degen i 10-15 minuter. Låt sen degen jäsa i 30 minuter. Efter jäsning delar du degen i två delar. Kavla ut till avlånga kakor och bred på fyllningen som du rört ihop medans degen jäst. Dela varje kaka i tre långa remsor som du lägger på varandra och skär sedan mindre fyrkanter av degen. Fyrkanterna travar du på varandra och lägger sedan ner i en avlång bakform. Se bilden nedan.

Låt nu bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och råsocker innan ugnen. Grädda  i c:a 25 minuter på +200 °C (varmluftsugn). De ska få lagom med färg. Äts med fördel samma dag.

Du kanske också gillar

1 kommentar

  • Svara
    Mary
    8 december, 2015 at 12:37

    Ser så trevligt ut. Det här vill jag bjuda på!

  • Svara