2 fisk/ tips & trix

Vit fisk är inte bara torsk

De flesta har en tendens att välja torsk när det vankas någon rätt som det ska vara vit fisk i. Synd för det finns många goda och minst lika bra alternativ till torsk. Såklart beror det på vad du ska äta. Allt är inte utbytbart jämt.

Jag flyttade ner till västkusten för ett och ett halvt år sedan från Uppsala och utbudet av fisk har ju verkligen skjutit i höjden. Det är fantastiskt kul att prata med fiskhandlarna här för att få mer kunskap om vad jag ska använda fisken till. För på västkusten köper man inte torskpaket, man handlar i fiskvagn eller i fiskbod. Jag tänkte att jag skulle försöka gör ett nedslag om olika vitfiskar för att ni, kära bloggläsare, ska våga testa något annat än bara torsk. Syftet är inte att göra en heltäckande lista utan att nämna några favoriter som jag tycker ni ska prova och till vad ni ska använda vilken fisk.
Då åker vi!
Havskatt – En synnerligen ful fisk (googla bilder!), men också ytterst delikat. Äter skaldjur som det krossar med sina vassa tänder. Det innebär att havskatten smakar lite skaldjur. Lite åt lubb-hållet.
Lämpar sig för: Panering, kokt med äggsås, fiskgratäng, fisksoppa
Hälleflundra – På västkusten kallar man alla Hälleflundror under 60 kg för små Hälleflundror. Ju större desto bättre…och dyrare. Kan bli seg i soppa. Inte något huvudalternativ till t ex fiskgratäng. Passar dem som vill ha fastare konsistens på fisken.
Lämpar sig för: Smörstekt till en god risotto eller ugnsbakad till 52 grader med kokt potatis, brynt smör och pepparrot.

Kolja – Min barndomsfisk när jag var hos mormor på somrarna i Vänersborg. Personligen tycker jag Koljan är godare än torsken och har ett bredare användningsområde. Snäppet fastare i konsistensen än torsken. Ersätter torsken i de flesta rätterna.
Lämpar sig för: Fish & chips, panering, fisksoppa, fiskgratäng
Kummel – Kanske min absoluta vardagsfavorit. Var inte så vanlig i Uppsala så därför har jag ej ätit den så mycket. Kompaktare än torsk och fastare konsistens. Kummel kan ersätta torsk i allt skulle jag vilja påstå.
Lämpar sig för: Panering, fiskgryta

Lubb – En synnerligen välsmakande fisk som med fördel ersätter torsk i klassiska torskrätter. Tyvärr är lubb en bifångstfisk som innebär att den bara dyker upp hos handlarna ibland. Smaken drar åt skaldjurshållet och konsistensen är lite fastare än torskens.
Lämpar sig för: Ugnsbakad med en god citronsås, panering, fisksoppa, gratäng
Långa – Långan har ibland ett dåligt rykte eftersom det är långa man använder till lutfisk (som iofs är utsökt :-)). Smaken är som en blandning av ål och torsk. Av fiskarna jag har skrivit om så har långan mer släktskap med Kummel. Har man tur får man tag i långarygg som är en delikatess.
Lämpar sig för: Kokt långa med skirat smör, pepparrot och potatisstomp är en favorit. Långarygg är fast och kan med fördel grillas och halstras.
Marulk – Perfekt för dem som inte gillar fiskens konsistens. Marulken är kycklinglik och ersätter en köttbit med bravur. Blir kritvit efter tillagning.
Lämpar sig för: Ersättning till en god köttbit. Utsökt till en god risotto. Bra på grillen som fiskspett (gärna med asiatisk touch)
Sej – Äldre personer kommer förmodligen säga (höhö) att sej inte är en bra matfisk och att den ser grå och tråkig ut. Det är möjligt att den ser lite tristare ut än t ex torsk och kolja, men faktum är att sej är en mer än utmärkt matfisk. Sejen är lite fastare än torsken vilken gör att den t ex lämpar sig ännu bättre i fisksoppa och till panering. Den är också utmärkt att marinera och slänga på grillen.
Lämpar sig för: Fiskgratäng, panering, fisksoppa

Kom ihåg att hålla dig uppdaterad på världsnaturfondens fisklista om vilka fiskar du kan äta med gott samvete och ställ krav på din fiskhandlare!

Du kanske också gillar

2 kommentarer

 • Svara
  Katrin
  7 oktober, 2015 at 22:55

  Tack Mikael! Jag har ju bott här lite längre än dig men har inte haft lika bra koll. Detta får bli ett bokmärke i mobilen när jag ska handla!

 • Svara
  Mikael
  7 oktober, 2015 at 23:17

  Hej! Vad roligt att du gillade inlägget! Det är alltid roligt att testa något utanför ramen!

 • Svara