0 skaldjur

Krabbskolan del 2 – delning, rensning & njutning

Välkomna tillbaka till krabbskolan! I förra inlägget lärde vi oss att välja ut, göra rent och koka
krabborna. Inte särskilt svårt egentligen, då det mest är sånt man har hemma. Du kan byta Guinness mot vanlig lager om det är det du har till hands.

Nu har krabborna legat i lagen i ca 2 dagar och det är dags att öppna dem. Det första du gör är att du vänder dem upp och ner och vrider av stjärtfenan. Nu bör du se en liten nedsänkning i skalet där du sätter en vass kniv och skär. Snurra sedan krabban ett varv och dela åt andra sidan. Så att den går itu så att säga.

Ryck sedan av de gråa gälarna som sitter på den undre skalhalvan. I anslutning till snittet brukar det sitta en del som påminner om ett kycklingben. Plocka bort den. Du bör även se en kritvit, lite sliskig klump som du kan pilla bort, men det är inte heller hela världen om den skulle vara kvar.

Bryt sedan av klorna och benen och lägg åt sidan så länge. Lyft av skalen och peta ur innanmätet i skalet. Allt i skalet går att äta utom en glansig hinna som påminner om smörpapper. I övrigt pillar du loss allt ur skalet, den röda kompakta rommen, det vita kött och det gråa smakrika krabbsmöret. 
När du sedan har kroppen kvar kan det vara bra att ha något långt och smalt, där du enkelt kan pilla ut köttet ur alla gångar på krabban. Det kan ta en stund så ladda upp med trevliga människor runt omkring dig! Sedan har jag egentligen inget bra system för klorna förutom nötknäppare. Har du en riktigt stor bjässe så kan det vara idé att hämta hammaren. Även här är det bra med det långsmala skaldjursbesticket. 
När krabban är rensad så rekommenderar jag att du gör en egen hovmästarsås (utan mejeriprodukter som man emellanåt åker på i butiken). Hemligheten är att du använder två sorters senap och ett par stänk tabasco. 
Så här gör jag min hovmästarsås:
2,5 msk svensk sötstark senap, typ Västerviks senap
2 msk Dijonsenap
3 msk strösocker
saften av två klyftor citron
1 msk rödvinsvinäger
Några stänk Tabasco
Några stänk ljus soja
Salt & vitpeppar från kvarn
1 dl hackad färsk dill (eller djupfryst)
ca 1,5 dl mild svensk rapsolja
Ev lite vatten
Häll ner alla ingredienser med undantag av dill och rapsolja i en bunke och blanda. Vispa sedan ner oljan sakta med elvisp, tänk aioli. Vänd avslutningsvis ner den hackade dillen. Om såsen blir för tjock späd med lite vatten. 
Hoppas att denna bloggserie innebär att ni nu kastar er över krabban och höjer den till skyarna! 

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara