0 fisk

Fiskgratäng på rödspättafilé

När jag var lite så åt vi en hel del fiskgratäng. Jag borde egentligen blogga om något annat eftersom
jag innerst inne inte tycker man ska krångla till det med fisk. Jag gillar att äta den med enkla tillbehör liksom. Fast jag har alltid uppskattat de där allt-i-ett-rätterna, där allt samlas på samma ställe. Ser lyxigt ut när det är färdiglagat. I alla fall om man behärskar spritstekniken till fullo, ngt jag märkte att jag inte gjorde alls. Det finns alltid förbättringsområden!Jag ska redan nu säga att det tar en liten stund att göra detta, men med lite hjälp i köket så ordnar det sig!

Ingredienser 4-5 portioner
600 gram rödtunga
Salt & svartpeppar
1,2 kg mjölig potatis
3 äggulor
1 krm riven muskot
50 gram smör (pommes duschesse)
50 gram smör (såsen)
1,5 msk vetemjöl
2 dl torrt vitt vin
4 dl vatten
2 msk flytande fiskfond
2 dl vispgrädde
2 msk djupfryst dill
1 tsk citronsaft
6 stycken tärnade champinjoner.

Gör så här
1. Skala potatisen och koka potatisen.
2. Hacka schalottenlöken.
3. Smält smöret och vispa ner vetemjölet tills det tjocknar
4. Vispa sedan ner en blandning av fiskfond och vatten lite åt gången för att behålla tjockheten på såsen.
5. Fortsätt att göra likadant med det vita vinet.
6. Häll ner dillen, ta ett par varv med svartpepparkvarnen och häll ner grädde lite åt gången.
7. Smaka av med citronsaften och ställ åt sidan.
8. Häll av potatisen och vispa ihop potatis, äggulor, smör, salt, svartpeppar & riven muskot.
9. Spritsa ut potatisen längs kanterna på en ungsfast form så att det blir en ”mur” runt.
10. Rulla rödspättafiléerna och lägg i mitten.
11. Slå över såsen på fisken och garnera med smörfrästa champinjoner (för min del blev det på halva gratängen då barnen matstrejkar annars).
12. Gratinera på 225 grader i ca 20 minuter.

Låt svalna och njut!

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara