0 kött

Älgfärsbullar med potatis och sås

En annan som är uppfödd på älgkött tyckte väl inte i sin ungdoms dagar att älgkött var så mycket att skriva hem om. Men nu i vuxen ålder då jag inte äter älg speciellt ofta, känns det lite som back-to-basic. Liten promenad nedför minnenas allé kan man säga.

 

Min mormor gjorde de mest fantastiska köttbullar man kan tänka sig. Min mammas köttbullar var inte riktigt samma sak utan det var mormors köttbullar som var da shizzle.

Trots att mamma hade exakt samma recept så vart det inte samma sak av nån anledning. Mormor körde med sin gamla emaljerade stekgryta på vedspisen, mamma med vanlig kastrull på sin elspis. Frågade mormor många gånger om det där och hon sa att man måste ha i kärlek i köttbullarna också. Kanske den viktigaste ingrediensen!

800 gram potatis
1 broccolistånd
3 morötter
300 gram älgfärs
100 gram fläskfärs
3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
1 dl vatten
2 msk riven gul lök
1 ägg
flytande margarin
2 msk lingonsylt

Sås
3 dl köttbuljong
1.5 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
soja

Koka potatisen, morötter och broccoli. Blanda havregryn, potatismjöl och vatten i en skål och låt svälla i ca 10 minuter. Blanda färs, lök, ägg och krydda med salt och peppar. Rulla till bollar och stek på en plåt i ugnen tills de fått fin färg. Koka upp buljong, vispa ut mjölet i grädden och tillsätt det och soja i buljongen. Låt koka upp och sjud sen på svag värme i 5 minuter. Servera köttbullarna med potatis, grönsaker, sås och lingon.

Jag hade dessvärre inga lingon hemma. Darn.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara