0 vego

Västerbottenpaj

Nu är den i och för sig redan över, kräftpermiären. Men kräftorna har väl inte ensamrätt på Västerbottenpajen? Nej nej, det är ju hur gott som helst året runt. Bara att variera sin tillbehör lite. Istället för kräftor: räkor och lax. Istället för nubbe: bubbel! Bubblet på bilden måste jag bara rekommendera något så vansinnigt mycket, det är Petters P.LEX Prosecco. Eko och mycket gott. Kostar 99 kr om jag inte missminner mig helt. Kanske någon av mina mer vinkunniga vänner som nu säger, men nej, inte den Proseccon till Västerbotten och räkor. Men, jo, jag vill minnas att det smakade utmärkt till anrättningen. Annars funkar den finfint att dricka i goda vänners lag mendan maten blir färdig. För det har jag provat också. Du hittar säkert något användningsområde. Över till pajen med det perfekta skalet. Hemligheten är ett ägg i pajdegen. Sådär, svårare än så var det inte.

Pajdeg
125 g smör
1 st ägg
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

Kör alla ingredienser i en matberedare. Tryck ut i en pajform, helst metall, låt stå svalt i c:a 30 min.
Sätt ugnen på +200 °C. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.

Fyllning
3 st ägg
300 g Västerbottensost, riven
2 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
salt
vitpeppar

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde och tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg. Servera pajen ljummen med  förslagvis något av nedan tillbehör.

Tillbehör
Räkor
Gravad eller rökt lax
Créme fraiche
Rom/kaviar
Gräslök

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara