0 frukost/ sött

Plommonmarmelad x2

Häromdagen skördade jag och dottern en massa plommon. Vi har två plommonträd i vår trädgård, ett med gula plommon och ett med lila plommon. I år vart det en skaplig skörd så det var bara att sätta igång och koka marmelad. Jag gjorde två batcher, en med gula plommon and yes, you guessed it, en med lila plommon.

Först gjorde jag gul marmelad
1.5 kg gula plommon
0.5 liter vatten
1.3 kg strösocker
1 vaniljstång
0.5 dl strösocker
3.5 tsk Melatin

Skölj plommonen och kärna ur dem. Skär plommonet i bitar. Skalet ska vara kvar. Lägg frukten i en gryta och fyll på med vatten. Koka under lock i 10-15 minuter.
Tillsätt sockret och citronsaften. Koka kraftigt under omrörning i 5-10 minuter.
Blanda fruktpektinet med en halv dl strösocker. Rör ner och koka kraftigt i 2 minuter. Skumma av.
Fyll marmeladen på väl rengjorda glasburkar. Jag använde barnmatsburkar. Stäng locket och låt svalna. Förvara marmeladen mörkt och svalt.

Den andra batchen vart rödlila marmelad
1.5 kg lila plommon
0.5 liter vatten
1.3 kg strösocker
saften från två ekologiska citroner
1 msk ekologiskt vaniljsocker
3.5 tsk Melatin
0.5 dl strösocker

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara