0 bröd

Kalljäst källarfranska

Min mamma bakade alltid så himla goda bröd, t ex tekakor och källarfranska. Just källarfranska var det ett tag sedan jag gjorde så nu får det bli en laddning. Bra att ha i frysen om inte annat.

Du behöver
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
25 gram jäst
1 msk strösocker
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olja

Gör så här
Smula jästen i en bunke och blanda ut jästen med vattnet. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl. Rör ihop allt ordentligt. gärna med maskin.
Låt degen jäsa i ca 60 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i fyra. Gör fyra korvar av degen och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Doppa snittytan (ena sidan) i vetemjöl. Lägg på en plåt med bakplåtspapper på och jäs svalt över natten. På morgonen gräddar du bröden i 225 grader i ca 10 minuter tills de få lite färg.

Receptet kommer ursprungligen från Lindas bakskola.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara