0 sött

S’mores – salty sailor

 Snabbt tips ett enkelt men oslagbart partytips stavas: S’mores. Jag åt det första gången (inte sista) på matmarknad i NY för två år sedan. Saltkolasåsen som jag har recept på här nedan blir lite tjockare och mörkare, men absolut lika god. Nästa snabba partytips är att koka dubbel sats av kolasåsen, du vet aldrig när du kan tänkas behöva piffa en kaka eller glass med en klick sås. Lika bra att vara förberedd!

Grahamskex:
150 g grahamsmjöl
175 g vetemjöl
0,5 tsk salt
100 g smör
1,5 dl vatten

  1. Kör mjöl och smör i matberedaren, tillsätt salt och vatten.
  2. Låt degen vila i kylskåpet i c:a 30 min.
  3. Kavla ut degen på mjölat (grahamsmjöl) bakbord. Skär i rektanglar om c:a 6×6 cm. Viktigt att inte kavla för tunt, då blir kexen bara hårda som tunt knäckebröd.
  4. Lägg kexen på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i övre delen av ugnen i +200 °C i c:a 12 minuter.
  5. Låt svalna på galler.

Salted caramel:
75 g mjukt smör
50 g farinsocker
50 g vanligt socker
50 g sirap
125 ml grädde
0,5-1,5 tsk salt (jag tog 1 tsk)

Koka ihop allt utom saltet. Låt koka försiktigt i 3-5minuter. Det ska vara en lös sås. Smaksätt med saltet. Det ska bli en salt sås, för grejen är att det bryter av fint mot marshmallowen sen.

När kexen svalnat lägger du en marshmallow på ett kex, bränner av med en liten gasolbrännare eller på högsta värmen höst upp i ugnen i max 30 sekunder. Marshmallowen ska få färg och li mjuk. Ringla över salted caramel-sås och lägg på ytterligare ett kex och tryck ihop. Njut. Ta en till.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara