0 plock

Saltgurka

Vad gör man med gurka egentligen? Ha i sallader och göra inläggningar är väl ganska så självklart. Detta recept är från Östergötland.

Du behöver:
1 kg västeråsgurkor, ca 10 cm långa
ca 15 st10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
1 pepparrot, ca 100 gram

Lag till gurkan:
1 liter vatten
2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl salt
2 tsk socker

Gör så här:

Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Skala och tärna pepparroten i små kuber. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig.
Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag. Sätt på lock.
Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
Öppnad burk saltgurkor förvarar jag i kylen.

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

Svara